MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın PKK'ya kendini feshetme çağrısı yapmasıyla boyutlanan 'süreç', siyasilerin bayram ziyaretlerine de yansıdı.

MHP, bu gelenekteki öncülleri de dahil olmak üzere tarihinde ilk kez DEM Parti'yle bayramlaştı.

Sabah saatlerinde gerçekleşen ziyaretler kapsamında MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ve beraberindeki heyet, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcıları Öztürk Türkdoğan ve Yüksel Mutlu tarafından karşılandı.

Aynı anda DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Halklar ve İnançlar Komisyonu Üyesi Zeyno Bayramoğlu da MHP Genel Merkezi'nin yolunu tuttu.

Görüşmeler yaklaşık 20 dakika sürdü.

DEM Parti MHP'yle ilk kez bayramlaştı: Protestolar gündeme geldi, görüşme buz kesti - Resim : 1

'YELPAZEYİ GENİŞLETTİK'

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman "Bugün bayram; dostluğun, kardeşliğin hakim olduğu bir gün. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu bayramda Genel Başkanımızın da takdir ve tasarruflarıyla yelpazeyi oldukça genişlettik" dedi.

DEM Parti MHP'yle ilk kez bayramlaştı: Protestolar gündeme geldi, görüşme buz kesti - Resim : 2

DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, Türkiye'de onurlu bir barışı hep beraber inşa edebileceklerini belirterek şöyle konuştu:

- "Yeni bir Türkiye'yi onurlu bir barış içerisinde inşa edebiliriz. İnşa edeceğimiz bu Türkiye'nin aynı zamanda demokratik bir Türkiye olmasını istiyoruz.

- Demokrasi de halkın iradesine tam olarak saygı duyulduğu bir rejim olacaktır. Bu bakımdan da biz özellikle halkın iradesinin tecelli ettiği, bu iradeye saygı duyulduğu günleri de görmek isteriz."

'ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAMAK LAZIM'

Tekrar söz alan Büyükataman şunları söyledi:

- "Öncelikle ben tabii bu arada ifade ettiğiniz bu iyi niyet temennilerine tabii ki iştirak ediyorum. Türkiye demokrasi ile idare edilen bir ülke. İnsanlarımızın yasalar ve anayasa çerçevesinde demokratik tepkilerini ortaya koyabilmeleri en tabii hakları. Ama ölçüyü kaçırmamak lazım.

- Toplumun huzurunu hedef alabilecek noktalara bu nümayişlerin evrilmiş olmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye olarak hep beraber çok bu anlamda acı tecrübeler yaşadık. Bu tecrübelerin ışığı altında mutlaka tepkimizi ortaya koyabilmeliyiz.

- En tabii hakkımız bunun idraki içerisinde sorumlu bir anlayışla bu tepkimizi ortaya koyabilmek zannediyorum daha uygun olacak.

- Cumhuriyet Halk Partisi'nin malum bir soruşturma çerçevesinde, vatandaşı nümayişe davet eden, sokaklara davet eden çağrısı karşısında partimizin yapmış olduğu çağrıyı da çok önemli ve bir anlamlı buluyoruz.

- Tabii ki bu ülkede yaşayan herkes en tabii hakkı olarak gerektiğinde demokratik tepkisini de ortaya koyabilmeli. Demokratik hakkını da kullanabilmeli ama ifade ettiğim gibi yasalar ve anayasa çerçevesinde olduğu takdirde mutlaka daha kıymetli de doğru da olur."

'HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ GÜÇLERİYLE BİRLİKTEYİZ'

Öztürk Türkdoğan da bunun üzerine şunları kayda geçirdi:

- "Partimizin çok ciddi bir sol geleneği var. Bir sosyalist geleneği var. Kürt halkının mücadelesini yürüten bir geleneği var. Biz her zaman Türkiye'nin demokrasi güçleriyle birlikteyiz.

- Ama elbette ki öncelikle bu ülkenin bir barışa ihtiyacı var. Bu barışı temin etme noktasında da biz sorumluluk sahibi bir partiyiz ama her zaman halklarımızın yanındayız. Her zaman demokrasi mücadelesi yürütenlerin de yanındayız. Bunu zaten pratiğimizle de ortaya koyuyoruz."

'SÜREÇ' HAKKINDA KISACA

Bilindiği üzere 'süreç' MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ekim ayında Öcalan'ın Meclis kürsüsünde örgütün lağvedildiğini açıklaması ve karşılığında umut hakkından yararlanması teklifiyle başlamış, ardından İmralı'nın kapıları yıllar sonra Kürt siyasetçilere açılmıştı.

Başta Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyet, önce Ahmet Türk sonra da Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, Cengiz Çiçek ve Faik Özgür Erol'un katılımıyla genişleyerek Öcalan'ı ziyaret etmişti.

Bu görüşmelerin sonunda teklifi 'tarihi' olarak niteleyen Öcalan, 27 Şubat'ta "tüm grupların silah bırakması ve örgütün kendini tasfiye etmesi için kongre toplayıp karar alma" çağrısı yapmıştı.

PKK Yürütme Komitesi imzasıyla yayımlanan açıklamada ise örgütün "kendisine yönelik saldırı olmadıkça hiçbir gücünün silahlı eylem yapmayacağı" duyurulmuştu.

Terör örgütü bunun dışında silah bırakma konusunun ise Öcalan'ın "pratik öncülüğü ile gerçekleştirilebileceğini" ifade etmişti.

DEM Parti heyeti gelişmelerin ardından ikinci kez Meclis'te siyasi parti turuna çıkmıştı.

İktidar kanadının 'vakit kaybetmeden silahların bırakılması' çağrıları sürüyor.