Dolar 35,16
Euro 36,47
Gram Altın 2.940,05
Bitcoin 96.722
Dolar 35,16
Euro 36,47
Gram Altın 2.940,05
Bitcoin 96.722

Dilan - Engin Polat davasına damga vurdu: RAT tehlikesine dikkat

Dilan Polat ve Engin Polat'ın 'kara para aklama' suçlamasıyla 40 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada çiftin eski dostları Erkan Şahin, RAT sistemiyle Engin Polat'ın telefonuna nasıl sızdığını anlattı. 'Siber saldırıların görünmez atı' olarak tanımlanan tehdit, böylece bir kez daha gündeme gelmiş oldu.

Dilan - Engin Polat davasına damga vurdu: RAT tehlikesine dikkat - Resim: 1

Cezaevine girdikleri güne dek lüks hayatlarına dair paylaşımlarıyla dikkati çeken sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat, 'kara para aklamak' suçlamasıyla yargılandıkları dava kapsamında bir kez daha hakim karşısındaydılar.

Bilindiği üzere çiftin 40 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

1 8
Dilan - Engin Polat davasına damga vurdu: RAT tehlikesine dikkat - Resim: 2

Duruşmaya, Dilan ve Engin Polat'ın eski dostları Erkan Şahin'in sözleri damga vurdu. Engin Polat'ın telefonuna RAT sistemi kurduğunu belirterek şunları kayda geçirdi:

"(...) Dilan Polat ile bir süre sonra farklı sosyal medya hesaplarından dolayı ayrıldık. Birkaç reklam çalışması yapmıştık ve birkaç kez yemek yemeğe gitmiştik. Şirketlere özel yazılımlar yapıyordum.

Engin Polat’ın telefonuna RAT (uzaktan erişim aracı) yükledim. Bu da yurtdışıyla bağlantılı, başkalarının telefonuna erişim sağlar. 2021-2022 yılında aramız bozuldu. Dilan Polat, Mustafa Özalp aracılığıyla benim Whatsapp’ım dahil tüm sosyal medya hesaplarımı kapattırmıştı.

2 8
Dilan - Engin Polat davasına damga vurdu: RAT tehlikesine dikkat - Resim: 3

Hesabım açılması için bana 'Ece Ronay ile konuşmayacaksın onlarla paylaşım yapmayacaksın' demişti. Mustafa Özalp ile aramızda sinkaflı konuşmalar geçmişti ben de Mustafa Özalp’ın hesabını kapattım. Bilgisayarımdaki delilleri CİMER üzerinden olsun her yere mail attım.

RAT sistemi, banka hesabı üzerinden kişiye mesaj atıyorsun kişi bu linke tıklayınca kişinin telefonuna erişim sağlıyorsun bunu Engin Polat’a, Dilan Polat ve Mustafa Özalp’e yapmıştım. Sanal bahis tarafından da Rap attım. Telefona rap attığımda internet sitelerinin isimlerini gördüm. Bitcoin hesap cüzdanı üzerinden para trafiği oluyordu.

Veysel X diye bir kullanıcı vardı. Konuşmaları da bilgisayarımda mevcut. Bilgisayarım savcılık tarafından alındı."

3 8
Dilan - Engin Polat davasına damga vurdu: RAT tehlikesine dikkat - Resim: 4

'SİBER SALDIRILARIN GÖRÜNMEZ ATI'

RAT tehlikesi, bu sözler nedeniyle bir kez daha gündeme gelmiş oldu.

'Siber saldırıların görünmez atı' olarak nitelenen RAT'lar, hacker'ların hedef sistemlere gizlice erişim sağlamasını ve bu sistemleri uzaktan kontrol etmesini sağlayan zararlı yazılımları tanımlıyor.

Bilgisayar korsanları uzaktan erişim trojan yazılımlarını hedef sistemlere yerleştirmek için genellikle sosyal mühendislik, e-posta ekleri, web siteleri veya güvenlik açıklarından faydalanmaya yarayan exploit kitleri gibi taktikleri tercih ediyorlar.

Bu yazılımlar hackerlara hedef cihazlara uzaktan erişim ve kontrol sağlama yeteneği veriyor. Uzaktan erişim trojan’lar çoğu zaman yazılımların bir parçası olarak kullanılıyor ve hedef sisteme gizlice yerleştiriliyor.

4 8
Dilan - Engin Polat davasına damga vurdu: RAT tehlikesine dikkat - Resim: 5

HEDEFTEKİ İNSANLAR FARK ETMİYOR

Bu nedenle, kullanıcılar genellikle RAT varlığının farkına varmıyorlar ve saldırılar görünmez bir şekilde gerçekleşiyor.

RAT'lar çoğu zaman yazılımların bir parçası olarak kullanılıyor ve hedef sisteme gizlice yerleştiriliyor. Bu nedenle, kullanıcılar genellikle RAT varlığının farkına varmıyorlar ve saldırılar görünmez bir şekilde gerçekleşiyor.

5 8
Dilan - Engin Polat davasına damga vurdu: RAT tehlikesine dikkat - Resim: 6

NASIL SIZIYORLAR?

Bir RAT saldırısı genellikle şu adımları içeriyor:

Hackerlar, hedef cihaza RAT yerleştirmek için e-posta ekleri, kötü amaçlı web siteleri, istismar kitleri veya sosyal mühendislik gibi çeşitli yöntemler kullanıyor. Kullanıcılar, kötü niyetli dosyayı açtığında veya zararlı bir bağlantıya tıkladığında RAT sisteme bulaşıyor.

RAT, hedef cihaza yerleştirildikten sonra gizli bir şekilde çalışmaya başlıyor. Bu, çoğunlukla arka planda çalışan ve kullanıcının farkına varmadığı bir süreç oluyor. Uzaktan erişimli trojan yazılımlar, bilgisayar korsanları tarafından belirlenen bir sunucuya bağlanarak internet üzerinden cihazın kontrol edilebilmesine imkân sağlıyor.

RAT, bilgisayar korsanının hedef cihaza uzaktan erişim ve kontrol sağlamasını sağlıyor. Korsan, RAT üzerinden hedef cihazın ekranını görüntüleyebiliyor, klavye girişlerini izleyebiliyor, dosyaları çalabiliyor veya silebiliyor, kamera ve mikrofonu kontrol edebiliyor, dosya indirip çalıştırabiliyor.

6 8
Dilan - Engin Polat davasına damga vurdu: RAT tehlikesine dikkat - Resim: 7

RAT’lar, kendini gizlemek ve tespit edilmemek için çeşitli teknikler kullanıyor.

Örneğin, işletim sistemi kaynaklarını kullanarak kendini gizleyebiliyor, kendisini sistem servisleriyle ilişkilendirebiliyor veya antivirus programlarından kaçmak için zararlı kodu gizleyebiliyor.

Ayrıca yazılımın da otomatik olarak çalışmasını mümkün kılarak kalıcılık sağlıyor.

7 8
Dilan - Engin Polat davasına damga vurdu: RAT tehlikesine dikkat - Resim: 8

RAT TEHLİKESİNE KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Uzmanlar RAT saldırılarından korunmak için şunların yapılmasını tavsiye ediyor:

- Güvenlik yazılımlarını güncel tutun

- Uygulamaları indirirken dikkat edin

- E-postalara ve indirmelere dikkat edin

- Düzenli yedeklemeler yapın

8 8
Haberler
Kurumsal
İçerikler
Sosyal Medya
© 2024 Nefes Gazetesi. Tüm hakları saklıdır.
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro