Dolar/TL, küresel ticaret savaşı endişesinin azalmasıyla güne 36,03 zirvesinin altında 35,94 civarında başladı.
Yatırımcıların yeni bir küresel ticaret savaşının başlayacağına ilişkin endişeleri azalırken, dolar yen karşısında sekiz haftanın, sterlin karşısında da bir ayın dip seviyesini gördü.
Gerilimin tırmanmaması hisse piyasalarının yükselmesini sağlarken, doları da dizginledi. Böylece hafta başında sert kayıplar veren başlıca para birimleri de soluklandı.
Hazine 7 yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracında 2,5 milyar dolar borçlanırken, nihai getiri yüzde 7,2 oldu.
İç gündemde ise bugün 2024 yılı nüfus verileri ile TCMB haftalık para ve banka, döviz rezervi ve menkul kıymet istatistikleri yayımlayacak.
ENFLASYON RAPORU BEKLENİYOR
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ocak ayında sağlık kalemi öncülüğünde aylık yüzde 5,03, yıllık yüzde 42,12 yükseliş gösterdi. Verinin beklentinin üzerinde artış göstermesindeki ana etken, aylık bazda yüzde 23,57 ile rekor artış kaydeden sağlık harcamaları oldu.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış TÜFE ise Ocak için dün yüzde 3,38 olarak açıklandı. SGK sağlık uygulama tebliğinde 25 Ocak'ta yapılan hastanede ödenen katkı payında yüzde 543'e ulaşan artışı da içeren değişikliğin Şubat'ta TÜFE'ye 0,6 puan daha yukarı etki yaratması bekleniyor.
Ocak ayında 0,6 puan olarak hesaplanan etki Şubat ayında 0,6 puan daha sarkan etki yaratacak. Böylece sağlık uygulama tebliğinde 25 Ocak'taki değişikliğin yıllık enflasyona toplam etkisi 1,5 puan olacak.
TCMB'nin bu yıl sonu için enflasyon tahmini orta noktası yüzde 21 seviyesinde. Piyasa beklentilerin üzerinde enflasyon gerçekleşmesi sonrası İstanbul'da yarın düzenlenecek yılın ilk enflasyon raporunda yüzde 21 tahmininde yapılacak olası güncellemeyi izleyecek. Reuters anketinin yılsonu enflasyon tahminlerine ilişkin medyanı yüzde 28 sevinde.