Dolar/TL, 36,5 üzerinde tarihi zirveye yakın güne başlarken bugün içeride büyüme verileri ve dışarıda ise küresel ticaret savaşı endişeleri öne çıkıyor.
Dolar/TL, hafta sonu hacimsiz piyasada görülen 36,55 rekorunun hemen altında 36,53 civarında güne başladı. Rekor seviyeye göre TL'nin yıl başından beri dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 3,2 oldu. TL, 2024'ü yüzde 16,5 ile sınırlı bir kayıp ile tamamlamıştı.
Türkiye ekonomisinin 2024 yılı dördüncü çeyreğinde, sıkı para politikaları etkisiyle yüzde 2,6 büyümesi beklenirken, yıl genelinde büyümenin yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Küresel piyasalarda ise yatırımcıların risk iştahı gümrük vergilerindeki artış ve küresel ticaret savaşı çıkabileceğine endişeleriyle kırılgan kalmaya devam ediyor.
Trump dün Kanada ve Meksika'dan ithal edilen ürünlere uygulanacak yüzde 25 gümrük vergisinin 4 Mart'ta devreye alınacağını ve Çin'den ithal edilen ürünlere ek yüzde 10 vergi uygulanacağını açıkladı. Trump, bu hafta Avrupa Birliği'ne de (AB) yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağı taahhüdünde bulunmuştu.
Trump'ın gümrük vergileri yatırımcıları tedirgin ederken, Avustralya doları gibi riske duyarlı para birimlerinde satışlar görüldü, Bitcoin değer kaybetti. Güvenli liman olarak görülen dolar ise destek buldu.
BU GELİŞMELER İZLENECEK
İç gündemde büyüme verileri yanısıra ocak ayına ilişkin iş gücü istatistikleri ve Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma strateji de yer alıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise dün başladığı Londra temaslarına bugün de devam edecek.
Piyasalarda Borsa İstanbul ile ilgili yanıltıcı haberlere ilişkin başlatılan soruşturma ve TÜSİAD gerilimi de gündemde takip edilen konular arasında.
Analistler, Erdoğan'ın muhaliflere yönelik geniş çaplı baskıyı artırması ve Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından oluşan TÜSİAD ile gerilimi tırmandırmasının hükümetin ekonomik programı için riskleri artırdığını vurguluyorlar.
PKK lideri Abdullah Öcalan, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin geçen sene ekim ayındaki çağrısı ve ardından İmralı'daki görüşmelerin ardından dün PKK'nın silah bırakması ve kendini feshetmek için kongre toplaması çağrısında bulundu.
İmralı adasında Öcalan ile dört saat süren görüşmenin ardından İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında DEM Partili heyet tarafından Öcalan'ın çağrı metni okundu.