Bankalardaki yabancı para mevduatlar yeni yıla hızlı başladı.

2025'in ilk 8 haftasında bankalarda yabancı para mevduat hacmi, parite etkisinden arındırıldığında, 6,3 milyar dolar arttı.

Bu artış, ilk 8 haftalar itibarıyla, 2019'daki 9,1 milyar dolarlık artış sonrasındaki son 6 yıllık dönemin zirvesi olarak kayıtlara geçti.

2024'TE AZALMIŞTI

8 haftalık dönemlerde yabancı para mevduatlardaki değişim, 2020 yılında 4,9 milyar dolar, 2021 yılında 669 milyon dolar, 2022 yılında KKM etkisiyle -22,1 milyar dolar, 2023 yılında -5,6 milyar dolar ve 2024 yılında 2 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti.

2025'in ilk 8 haftasında, parite etkisinden arındırıldığında, yabancı para mevduat gerçek kişilerde 1,4 milyar dolar, şirketlerde 4,8 milyar dolar arttı.

Faizlerdeki artışın etkisiyle yabancı para mevduatlar 2024 yılında parite etkisinden arındırılmış veride 17,9 milyar dolar azalmıştı.

FAİZ VE BELİRSİZLİK ETKİSİ

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine paralel TL mevduat faizlerinin düşüşü, fon getirilerindeki düşüş, jeopolitik gerilim ve küresel ekonomik belirsizliklerdeki artış, döviz mevduatlarda yeniden kıpırdanmayı da beraberinde getirdi.

Ortalama TL mevduat faizi, gösterge vade olan 1-3 ay arası vadede, ilk 8 haftalık dönemde 7 puanın üzerinde düşüşle yüzde 59,14'ten yüzde 51,75'e düştü. Bu oranlar, düşük hacimli mevduatlarda çok daha düşük oluyor.

Yine de uzmanlar, TCMB'nin 2025 yılında da pozitif reel faiz ve değerli TL politikasını sürdüreceğine işaret ederek, TL getirilerin döviz getirisine göre yüksek seyretmeye devam edebileceğini vurguluyor.

Dolar/TL kurunda aylık artış oranları ocakta yüzde 1,4, şubatta yüzde 1,8 oldu. Euro/TL kurunda artış oranları ocakta yüzde 1,2, şubatta yüzde 2,5 oldu. Artışlar, resmi enflasyonun altında kaldı.