Araç muayene hizmet haklarının 20 yıllık ikinci dönem için devri ihalesi 24 Şubat'ta yapılacak, ihaleye üç ortak girişim grubu (OGG) katılacak.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından dün yapılan açıklamaya göre ihaleye katılan OGG'ler şu şirketlerden oluşacak:
1. MOI Ortak Girişim Grubu (Met-Gün İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ – Itversia Gestion SL – Opus Group AB – VTV Norte SA)
2. AGTT Ortak Girişim Grubu (Aktur Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği AŞ – GGK Yapı Gayrimenkul Enerji Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd Şti – TÜV SÜD Aktiengesellschaft – Test Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ)
3. Doğuş Tem Ortak Girişim Grubu (Doğuş Holding AŞ – Tem Kocaeli Araç Muayene İstasyonları İşletim ve Ticaret AŞ)
Açıklamaya göre araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi hizmetlerinin özelleştirme ihalesi iki bölge halinde açık artırma usulüyle yapılacak.
DÜNYA BASINI İLGİ GÖSTERDİ
Araç muayene ve akıllı araç destek hizmetlerinde dünya çapında lider konumda olan, 4 kıtada yılda 30 milyondan aracı denetleyen Opus’un Met-Gün Group’la birlikte Türkiye’deki araç muayene ihalesine katılması dünya basınında yer buldu.
Özellikle Latin Amerika’daki gazeteler ve internet siteleri Opus’un ihaleye katılmasını sayfalarına taşıdı.
TÜRKİYE’DE OLMAKTAN HEYECAN DUYUYORUZ
Haberlerde, Opus’un trafik kazalarında etkili bir azalma ve hava kalitesinde iyileşme vaat ettiği, her pazara ayrı uyarlanmış teknolojileri ile yüzde 30 daha hızlı muayene yapabildiği anlatıldı.
Opus Grup Latin Amerika Başkanı Alfredo Granai de gazetelere yaptığı açıklamada, "Araç muayenesi ve akıllı araç desteği alanında küresel bir lider olan Opus, son teknoloji aracılığıyla yol güvenliğini ve çevre korumasını ilerletmeye kendini adamıştır. Yerel grup Met-Gün ile ortaklığımız aracılığıyla uzmanlığımızı Türkiye gibi yüksek büyüme potansiyeline sahip bir pazara taşımaktan heyecan duyuyoruz” dedi.
YILDA 12.5 MİLYON ARAÇ MUAYENE OLUYOR
Mevcut duruma göre, Türkiye’de araç muayeneleri 214'ü sabit, 75'i seyyar, 18'i seyyar traktör ve 6'sı motosiklet olmak üzere toplam 313 muayene istasyonunda yapılıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’de 12 milyon 458 bin 643 araç muayene edildi. Söz konusu araçların 8 milyon 847 bin 875'inin hafif kusurlu, 3 milyon 220 bin 984'ünün ağır kusurlu, 148 bin 314'ünün emniyetsiz, 241 bin 470'inin kusursuz olduğu belirlendi.
Muayeneden geçemeyen araçlarda, fren sistemleri, kuvvetleri ve lambaları, emniyet kemerleri, geri vites lambası, ön fren hortumları, yakıt sistemleri, yolcu araçlarının koltukları en çok kusur tespit edilen aksam ve sistemler olarak öne çıktı.