Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "İşlerin Geleceği Raporu", iş dünyasında yaşanan köklü değişimlere ve bu değişimlerin çalışanlar üzerindeki etkilerine ışık tutuyor.
Önümüzdeki 5 yılda yapay zekanın işgücü piyasasını nasıl alt üst edeceğini ortaya koyan raporda ayrıca Türkiye ile ilgili ilginç detaylar yer aldı.
Rapor Türkiye'de 2030'a kadar öne çıkacak meslekleri de açıkladı.
İŞ HAYATINDA YAŞANACAK DEĞİŞİMLER
İşte WEF'e göre 2030'a kadar işgücünde yaşanacak değişimler:
* Dijital erişimin genişletilmesi, iş dünyasını 2030 yılına kadar en çok dönüştürecek trend olarak görülüyor. Özellikle yapay zeka (AI) ve bilgi işlem, robotik ve otomasyon ile enerji üretimi, depolama ve dağıtımı gibi alanlarda ilerlemeler dönüşüm yaratacaktır.
* Artan yaşam maliyetlerinin 2030’a kadar iş dünyasını dönüştürmesi bekleniyor. Küresel enflasyonun azalması öngörülse de ekonomik yavaşlama, 1,6 milyon çalışanın yerinden olmasına neden olabilir.
* Yaşlanan nüfus ve çalışma çağındaki nüfusun azalışı iş gücü piyasalarını dönüştürecek. Yaşlanan nüfus sağlık sektöründe işlerin artışını destekleyecek.
* 2030’a kadar mevcut becerilerin yüzde 39’unun dönüşmesi veya güncelliğini yitirmesi bekleniyor. İş gücünün yüzde 59’unun yeniden eğitilmesi gerektiği öngörülüyor.
* 2030’a kadar işverenlerin yüzde 52’si maaş bütçelerini artırmayı planlıyor.
* İşverenlerin yarısı, yapay zekanın etkisiyle iş gücünü yeniden şekillendirmeyi, yüzde 66’sı yapay zeka becerilerine sahip yetenekler işe almayı planlıyor.
* Ayrıca yapay otomasyonu, iş gücünde daralmaya yol açabilir.
RAPORDA TÜRKİYE DETAYI
WEF raporunda Türkiye'deki işgücünün seyrine dair ilginç detaylar yer aldı.
Raporda yer alan Türkiye detayları şöyle:
* Genişleyen dijital erişimin 2025-2030 döneminde Türkiye'de işgücü piyasasındaki değişimi yönlendirmesi bekleniyor.
* Ülkede faaliyet gösteren firmalar yapay zeka, robotik ve enerji teknolojileri gibi teknolojilerin faaliyetlerini dönüştürecek.
* Robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji mühendisliği ve otonom ve elektrikli araç uzmanları ülkede en hızlı büyüyen iş rolleri arasında.
* İşverenler, 2030 yılına kadar işgücündeki becerilerin yüzde 44'ünün sekteye uğrayacağını öngörüyor. Bu oran, küresel ortalama olan yüzde 39'dan daha yüksek.
* Yapay zeka, büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik ülkede en hızlı büyüyen beceriler olarak belirlenirken, çok dilliliğin öneminde de ortalamanın üzerinde bir büyüme bekleniyor.