İtalya'nın Tiren Denizi'nin ortasında bulunan ve yüksek tepelere, dağlara ev sahipliği yapan bir adada çobanlar, "tehlikeli" bir işin ortasında: 2009 yılında Guinness Dünya Rekoru'na "en tehlikeli" peynir olarak giren casu marzu adındaki peyniri üretiyorlar.

Bu peyniri tehlikeli yapan şey kurtçukların istilasına uğramış olması. Piophila casei adındaki bir sinek türü yumurtalarını bu peynirlerin yarıklarına bırakmayı tercih ediyor. Yumurtalardan çıkan larvalar, peynirin içini sindirerek yumuşak ve kremsi hale gelmesine yardımcı oluyor.

Ancak peynir kesilince içerideki kurtçuklar hemen hareket etmeye başlıyor. Bazı peynir üreticileri santrifüj kullanarak kurtçukları peynirle karıştırırken, bazıları da peynirde hiçbir oynama olmadan olduğu gibi tüketiyor.

Dünyanın 'en tehlikeli' peyniri: Casu marzu - Resim : 1

AĞIZDAN GİTMEYEN BİR TAT

Tiksinti hissini bir kenara bırakabilirsiniz marzu, Akdeniz'i hatırlatan yoğun ve baharatlı bir tada sahip. Öyle ki bu tat saatlerce ağızda kalabiliyor.

Bazıları peynirin afrodizyak etkisi olduğunu söylerken bazıları da canlı kalmayı başaran kurtçukların bağırsakta mikro delikler açarak insan sağlığını tehlikeye atabileceğini söylüyor. Henüz bunun bir örneğine rastlanmamış olsa da marzu'nun ticari satışı yasaklanmış durumda.

Buna rağmen Sardinyalılar asırlardır bu peyniri kurtçuklarıyla birlikte tüketiyor. Öyle ki Sardinyalı gastronom Paolo Solinas, CNN International'a verdiği demeçte "Kurtçuklar, bu peynirin büyüsünü ve lezzetini oluşturuyor" diyecek kadar ileriye gidiyor.

Dünyanın 'en tehlikeli' peyniri: Casu marzu - Resim : 2

Sardinyalı gazeteci ve gastronom Giovanni Fancello hayatını yerel yemeklerinin tarihini araştırarak geçirmiş. Sardinya'nın Roma İmparatorluğu'nun eyaleti olduğu döneme kadar bu yemeklerin izini sürmüş. Fancello'ya göre 1909 yılına kadar Sardinya'ya ait yemek tariflerinin yazılı bir kaydı yok. "Ancak biz hep kurtçuk yemişizdir" diyen Fancello "Yaşlı Plinius ve Aristoteles de bundan bahsediyor" diyor.

FARKLI SÜT TÜRLERİYLE ÜRETİLİYOR

İtalya'nın diğer 10 bölgesinde de kurtlu peynir çeşitleri var. Ancak casu marzu'yu onlardan ayıran şey Sardinya yemek kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmesi. Peynirin casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio gibi birkaç farklı ismi var. Bu peynirler adanın farklı bölgelerinde farklı süt türleri kullanılarak üretiliyor.

Casu marzu genel olarak haziranın sonunda adadaki koyunların süt vermeye başladığında üretiliyor. Eğer peynirin yapıldığı günlerde ılık bir siroko rüzgarı da eserse peynirin büyüsü tamamlanmış oluyor. Bu şekilde peynirin yapısı zayıflamış, sineğin de yumurtalarını bırakması kolaylaşmış oluyor. Üç ay sonraysa peynir yenmeye hazır hale geliyor.

Dünyanın 'en tehlikeli' peyniri: Casu marzu - Resim : 3

SATIŞI YENİDEN YASALLAŞABİLİR Mİ?

Adalılar bu peynire önem verse de yasal olarak gri bölgede duruyor. Casu marzu, Sardinya'nın geleneksel yiyeceği olarak tescillenmiş durumda. Bu nedenle yerel olarak korunuyor. Ancak parazit bulaşmış gıdaların tüketimini yasaklayan kanunlar nedeniyle 1962'den beri İtalyan hükümeti tarafından satışı yasadışı kabul ediliyor.

Peyniri sayanlar binlerce euro'ya varan yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Yine de Avrupa Birliği son yıllarda böceklerin yemek üzere yetiştirilmesi konusunda yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu da peynirin geri dönüşünü kolaylaştırabilir.