Dünyanın en zengin insanları listesinde 2000 yılından bu yana sıralamalar alt üst oldu. Kimi zenginler servetlerindeki büyük artışlar sayesinde yerlerini korumayı bildi, kimileri ise listelerden çıktı.
Bill Gates, Warren Buffett, Larry Ellison ve Steve Ballmer 2000 yılından bu yana listede yerlerini koruyan isimler olurken Elon Musk, Jeff Bezos ve Mark Zuckerberg gibi teknoloji zenginleri son 25 yılda listeye girip ilk sıralara tırmanan isimler oldu.
Listelerdeki çarpıcı değişim ise en çok kazandıran sektörlerin nasıl değiştiğini ve zenginlerin servetlerindeki astronomik artışı gözler önüne serdi.
Örneğin Tesla, X ve SpaceX gibi şirketlerin sahibi olan Elon Musk'ın bugünkü serveti 2000 yılında listenin ilk 20'sinde yer alan milyarderlerin toplam servetinden daha fazla.
2000 yılında 20 milyar dolarlık bir servet bir kişiyi ilk 10'a sokabilirken, günümüzde bu büyüklükte bir net servet ilk 100'e bile zor giriyor.
İşte 2000 yılının zengin listesi ile günümüzdeki listenin karşılaştırılmasından çıkan çarpıcı sonuçlardan bazıları:
En zengin 10 kişinin 2000 yılındaki toplam servetinin 275 milyar dolar seviyesinde olduğu görünüyor. Günümüzde bu miktar 7 kat artışla 2 trilyon dolar seviyesinde.
En zengin 20 kişi o zaman 406 milyar dolar servete sahipti. Bugün ise bu miktar 3 trilyon dolar.
Bill Gates, 2000 yılında Forbes listesinin başında yer alıyordu. Microsoft'un kurucu ortağının o zaman 60 milyar dolar olan net serveti bugün 105 milyar dolar seviyesinde.
Gates gerçek zamanlı sıralamada on beşinci sırada. Yani 24 yıl önce birinci sırada yer alan ünlü milyarder 15 sıra gerilemiş durumda.
ÇEYREK ASIRDIR DÜNYANIN EN ZENGİNLERİ...
20 yıl önce ilk 20'de yer alıp bugün hâlâ listede kalan isimler de var.
O isimler; Oracle'ın kurucu ortağı Larry Ellison, Berkshire Hathaway CEO'su Warren Buffett, Walmart'ın varisi Rob Walton, Dell'in kurucusu ve CEO'su Michael Dell, eski Microsoft CEO'su Steve Ballmer ve LVMH'nin kurucusu ve CEO'su Bernard Arnault...
Ancak milyarderlerin ilk 20'deki yerlerini korumaları için 2000 yılından bu yana önemli ölçüde zenginleşmeleri gerekti. Örneğin Ellison'ın net serveti 47 milyar dolardan 217 milyar dolara çıkarak üç kattan fazla arttı.
Buffett'ın serveti, 2006'dan bu yana Berkshire hisselerinin yarısından fazlasını bağışlamasına rağmen, yaklaşık 26 milyar dolardan 143 milyar dolara çıkarak yaklaşık 4,5 kat arttı.
Walton ve Dell'in servetleri de 4 kattan fazla artarak yaklaşık 20 milyar dolardan 100 milyar doların üzerine çıktı.
Ballmer ve Arnault daha da büyük kazançlar elde ederek net servetlerini sırasıyla yaklaşık 16 milyar dolar ve 13 milyar dolardan 128 milyar dolar ve 168 milyar dolara çıkardı.
SERVETLERİ KATLANMAYAN LİSTENİN DIŞINDA KALDI
Listedeki yerini koruyan zenginler olduğu gibi kaybedenler de var. Son 24 yılda servetlerini dörde katlayamayan kimi milyarderler listelerde aşağı sıralarda yuvarlandı.
Örneğin SoftBank'ın kurucusu ve CEO'su Masayoshi Son'ın serveti son 24 yılda 19 milyar dolardan 30 milyar dolara yükseldi. Japon milyarder böylece sekizinci sıradan 59. sıraya geriledi.
Aynı şekilde kimi milyarderler de ilk 10'dan düştü.
Bunlar arasında Gates'in ölen kurucu ortağı Paul Allen, süpermarket devi Aldi'nin kurucuları Theo ve Karl Albrecht kardeşler, Suudi Arabistan Prensi Alwaleed Bin Talal Al Saud ve gazete patronu Kenneth Thompson yer aldı.