Son günlerde Almanya siyasetine müdahil olarak aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisini destekleyen milyarder girişimci Elon Musk, özellikle partinin genç destekçilerinden Naomi Seibt’in dijital içeriklerini öne çıkarıyor. Seibt hem iklim değişikliğine hem de Covid-19 pandemisine şüpheyle yaklaşan bir internet fenomeni.

Seibt, haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinin hemen ardından Musk’ın sosyal medya platformu X’ten AfD’ye oy verdiğini yazmıştı. Musk yaklaşık bir saat sonra genç kadının paylaşımına bir soruyla yanıt vermişti: “Neden AfD’ye bu kadar negatif bakılıyor?”

İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan Seibt, Musk’ın merakının bununla sınırlı kalmadığını söylüyor. Daha sonra özel mesaj yoluyla Seibt’i soru yağmuruna tutmuş.

AfD'NİN NEDEN TEPKİ ÇEKTİĞİNİ MUSK'A O ANLATMIŞ

24 yaşındaki Seibt “Ona AfD’nin Nazi ideolojisiyle ya da Hitler’le benzer bir yanı olmadığını, daha çok 19’uncu yüzyıl liberal milliyetçi harekete benzediğini söyledim. Sonuçta AfD’de de otoriterlerden kurtulmak istiyor” dedi.

Milyarder girişimci, X’te 368 bin takipçisi olan Seibt’e Roma İmparatorluğu temalı mizahi bir mim ile karşılık vermiş.

İkili bu sohbetten sonra kamuoyu önünde 40’tan fazla etkileşime girdi. Bu da Seibt’i, Musk’ın son aylarda yoğun bir şekilde etkileşime girdiği Avrupalı fenomenlerden biri haline getirdi.

Birkaç yıl önce iklim aktivisti Greta Thunberg’e karşı argümanlar ürettiği içerikler üreterek yükselişe geçen Seibt, Musk’ın kendisine diğer Alman siyasetçiler hakkında da soru sorduğunu söyledi.

Aralık ayı itibariyle Musk herkesin gözü önünde AfD’ye destek vermeye başladı. 211 milyon takipçiye sahip olduğu X’te Almanya’yı “kurtaracak” partinin AfD olduğunu söylüyordu. Perşembe günü X’te partinin lideri ve 23 Şubat’taki genel seçimlerde şansölyeliğe adaylığını koyan Alice Weidel’le söyleşi bile yaptı.

AfD NEDEN TARTIŞMA YARATIYOR?

Muhafazakâr bir ideolojiye sahip olan AfD, mevcut anketlerde ikinci sırada yer alıyor. Ana akım partiler, 2013’te kurulan AfD ile çalışmayacağını söylüyor.

AFD’nin politikaları daha çok göçmen ve İslam karşıtlığı üstünde yoğunlaşıyor. Parti ayrıca Almanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasını ve Ukrayna’ya silah yardımının durdurulmasını istiyor.

Partinin bir diğer isteği de Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndaki savaş suçları için kefaret ödeme politikasını bitirmek. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partinin adayı olarak öne çıkan kişi Nazilerin polis gücü SS’te görev almış “herkesin suçlu olmadığını” iddia ederek tepki toplamış ve istifa etmek zorunda kalmıştı.

Bugün AfD’nin yükselmesindeki en büyük unsur Alman ekonomisinin göç ve Ukrayna savaşı nedeniyle gerilemesi.

GENÇLER NEDEN AfD'YE OY VERİYOR?

Seibt aşırı sağcı olmadığını ancak göçmen sorunuyla mücadele etmek için AfD’ye oy verdiğini söylüyor. “Tüm bu Alman suçluluğunu yok etmek istiyorum” sözleriyle Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı mahcubiyetine gönderme yapan Seibt “Atalarımın sözde yaptığı şeyleri ben yapmadım” dedi.

Ekonomi okuduğu üniversiteyi yarım bırakan Seibt daha sonra çevrimiçi aktivistliğe başladı.

Trump’ın 20 Ocak’taki yemin törenine Seibt de katılacak. Törende Musk ile bizzat görüşmeyi umuyor.