Finlandiya’nın Tampere şehrindeki eski Lenin Müzesi kasım ayında kapanmıştı. Söz konusu müze Fincede diplomatik notayı ima eden “Nootti” adıyla bu ay yeniden açıldı.

İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinden bir yıl sonra 1946’da açılan müze, iki ülke arasında savaş sonrası dostluğun sembolü olmuştu.

Müzenin yeri olarak Tampere’nin seçilme sebebi de Lenin ve Stalin’in ilk karşılaştığı yer olması. Tampere Soğuk Savaş sırasında diplomasi şehri haline gelmiş, 2016’da kendini yenilen müze sadece Lenin’in hayatına değil, Sovyet tarihine odaklanmıştı.

'LENİN BİZE YÜK OLDU'

Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ardından gerilen ilişkiler nedeniyle müze büyük bir değişiklikten geçmesi gerektiğini söyleyerek baştan aşağı yenilendi.

Son üç yılda Finlandiya NATO’nun üyesi haline geldi ve Rusya ile paylaştığı 1330 kilometrelik sınırı kapattı. Helsinki Moskova’yı mültecileri kullanarak “hibrit savaş” yürütmekle suçluyor.

Müzenin müdürü Kalle Kallio son yıllarda Lenin isminin kendilerine “yük” olduğunu söylüyor: “Son üç yıldır bunun iyi bir markalandırma olmadığı görüldü. İnsanlar müzenin rolünü anlamadı ve bu isim bir yük haline geldi. Dolayısıyla müzeyi kapayıp Nootti adı altında yepyeni bir şey inşa ettik” dedi.

YENİ MÜZEDE NELER VAR?

Yeni müzede ele alınan konular arasında 1917’de Rus İmparatorluğu’nun çöküşü ve Finlandiya’nın bağımsızlığı, sınırın her iki tarafındaki iç savaş, Sovyet Finlerin Stalin yönetimi altındaki akıbeti, kış savaşı, Finlandiya’nın Hitler’le ittifakı, Soğuk Savaş, ‘Finlandiyalaşma’, gizli servisler, 1950’lerden itibaren ikili ticaret, kültürel ilişkiler, turizm ve son olarak Finlandiya’nın 2023’te NATO’ya katılması var.

Sergide gösterilen fotoğraf, yazı, video ve tarihi eserler arasında 2023 yılında sınırı geçen bir mültecinin kullandığı bisiklet de bulunuyor.

“Son 150 yıldaki Fin tarihinin kritik anlarını, Rus tarihini anlamadan anlamak imkansız” diyen Kallio “Bizim hikayelerimiz çok iç içe. Finlandiya ve Rusya arasında hep bir ilişki olacak. Bunun nasıl olacağını bilemeyiz ama zamanla yeni hikayelerin ekleneceğinden eminiz” diye ekledi.