Suriye'de Beşşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Ankara'da dikkat çeken bir görüşme gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugün resmi programında açıklanmayan bir ziyaretçisi vardı.
Katar Emiri Al-Sani'yi Beştepe'de akşam saatlerinde kabul eden Erdoğan'ın Suriye'deki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduğu tahmin ediliyor.
KATAR GAZI YENİDEN GÜNDEMDE
Ortadoğu'nun enerji zengini coğrafyasında, Türkiye ve Katar arasında uzun yıllardır gündemde olan Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı projesi, bölgesel ve küresel enerji dengelerini önemli ölçüde etkileyebilecek potansiyele sahipti.
Ancak, Suriye'deki iç savaş ve bölgesel istikrarsızlık, projenin hayata geçmesini engelledi.
Suriye'de 61 yıllık Baas Rejiminin devrilmesinin ardından 2009'da rafa kaldırılan "Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı" yeniden gündeme geldi.
Katar'ın doğal gaz açısından oldukça önemli bir ülke olduğunu belirten uzmanlar, kapladığı küçük alana karşılık Rusya ve İran'ın ardından yaklaşık 25 trilyon metreküple dünyanın en büyük üçüncü ispatlanmış doğal gaz rezervine sahip olduğuna dikkat çekiyor.
AA'ya değerlendirmede bulunan SETA Vakfı araştırmacısı Büşra Zeynep Özdemir, Katar'ın doğal gaz ihracatı konusunda yüksek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
"Ancak ülkenin buluğundu coğrafya oldukça kırılgan bir yapıya sahip. Daha önce 2009'da gündeme gelen, Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye'den geçmesi planlanan Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı projesi Esad rejiminin karşı çıkmasının da etkisiyle rafa kaldırılmıştı. Sonrasında da 10 yıldan uzun süren Suriye iç savaşı projeyi planlanan şekliyle hayata geçirilemez hale getirdi. Suriye'de istikrarlı bir rejimin kurulmasının ardından bugünkü konjonktürün devamlılığı halinde projenin bölgede siyasi açıdan bir engelle karşılaşmayacağı söylenebilir. Ancak bahse konu boru hattının her açıdan büyük olduğunu göz önünde bulundurmak gerek."
Avrupa'nın Rusya ile yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle uzun dönemli kontratlara mesafeli yaklaştığını ve 2050 Net Sıfır Emisyon hedefleri bulunduğunu da dile getiren Özdemir, mevcut durumda yalnızca kömür termik santrallerine ikame olacak doğal gaz termik santrallerinin desteklenmesinin söz konusu olduğunu aktardı.
Özdemir, bu durumda AB'nin kömür kullanımını bırakmasının ardından ortaya çıkacak gaz talebinin miktarını ve süresini öngörmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Son olarak AB dediğimizin 27 üye ülkeli bir yapı olduğunu ve tüm ülkelerin alt yapılarının birbiriyle bağlantılı olmadığını da hatırlamak gerek. Örneğin bugün İspanya'ya ulaşan bir gazın Almanya'ya boru hatlarıyla taşınması mümkün değil. AB üyesi ülkelerin de mutabık olduğu bir senaryoda hem AB'nin hem de Türkiye'nin kömür santrallerinin yerini doğal gaz yakıtlı santrallerin aldığı, hane ve sanayi gaz tüketiminin de arttığı bir senaryoda Katar'dan gelecek gazın alıcı bulması ihtimali oldukça yüksek."
"BÖLGESEL VE KÜRESEL KONULAR ELE ALINDI"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, görüşmeyle ilgili sosyal medya X hesabından bir paylaşım yaptı. İletişim Başkanlığı'nın paylaşımında görüşmede Türkiye ile Katar ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konuların ele alındığı kaydedildi.
Başkanlığın paylaşımında şu ifadeler yer aldı:
* "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ile Katar ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğü, birliği ve üniter yapısının korunması için Suriye halkı ve yönetiminin yanında olduğunu, ülkenin yeniden imar sürecinde uluslararası toplumun iş birliği yapması gerektiğini ifade etti.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin kendi millî güvenliğini korumak ve Suriye’deki istikrarsızlığın acilen son bulması için tüm terör örgütleri ile mücadele ettiğini ve bunun süreceğini belirtti."