Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş ve Batı'nın yaptırımları, ülke ekonomisini derinden sarstı ve döviz rezervlerinde dramatik bir düşüşe neden oldu. Ancak tüm bu zorluklara rağmen, Suriye Merkez Bankası'nın altın rezervlerini büyük ölçüde koruduğu ortaya çıktı.

Konu hakkında bilgi sahibi dört kişinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, Suriye Merkez Bankası'nın kasasında, 2011'deki kanlı iç savaşın başlangıcındaki miktarla aynı olan yaklaşık 26 ton altın bulunuyor.

Reuters'in hesaplamalarına göre, bu miktar cari piyasa fiyatlarıyla 2,2 milyar dolar değerinde.

Kaynaklar ayrıca, ülkenin nakit olarak sadece küçük bir miktar döviz rezervi olduğunu söyledi.

Veri kaynağı olarak Suriye Merkez Bankası'nı gösteren Dünya Altın Konseyi'ne göre Suriye'nin altın rezervleri Haziran 2011'de 25,8 ton seviyesindeydi.

Konu ile ilgili bilgi veren kaynaklardan biri, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin nakit olarak 200 milyon dolar civarında olduğunu söylerken, bir diğeri dolar rezervlerinin bir kaç yüz milyon dolar olduğunu söyledi.

İÇ SAVAŞ REZERVLERİ ERİTTİ

Rezervlerin tamamı nakit olarak tutulmasa da, savaş öncesine kıyasla önemli bir düşüş söz konusu.

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre 2011 yılı sonunda Suriye Merkez Bankası 14 milyar dolar döviz rezervi bulunuyordu. 2010 yılında Suriye'nin dış rezervleri ise 18,5 milyar dolar civarındaydı.

BAAS yönetimi bu rezervleri gıda, yakıt ve Esad'ın savaş çabalarını finanse etmek için kullandı.

Suriye'nin eski isyancılar tarafından yönetilen yeni hükümeti şu anda ülkenin varlıklarının envanterini çıkarmaya devam ediyor. Yağmacılar kısa bir süre merkez bankasının bazı bölümlerine girerek bir miktar Suriye lirasını yanlarında götürdüler, ancak ana kasaya giremediler.

Merkez Bankası'nın Şam'ın merkezindeki geniş beyaz bir bina olan genel merkezi, Suriye'de çalışma haftasının ilk günü olan Pazar günü tamamen yeniden açıldı.

Bina, çalışanların yanı sıra dolara erişmek isteyen insanlarla dolup taşarken, diğerleri de çuvallar dolusu Suriye poundu taşıyordu.

ALTINI KORUDULAR

Bir kaynak, Suriye Merkez Bankası'nın yetersiz ABD doları rezervlerinin yanı sıra şu anda rezervlerinde birkaç yüz milyon dolar değerinde Suriye poundu olduğunu söyledi.

Durum hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, piyasada dolaşan Suriye liraları için yeterli teminat bulundurmak amacıyla altının hiçbir zaman tasfiye edilmediğini söyledi.

SAVAŞ EKONOMİYİ MAHVETMİŞTİ

Suriye iç savaşı ülkenin ekonomisini mahvederken bu dönemde Suriye Batı'nın katı yaptırımlarına da hedef oldu. Ülkenin bazı yöneticilerini kara listeye aldı.

Savaş döneminde ülkeye yeni döviz girişleri azaldı. Savaş sırasında PYD terör örgütünün ve diğer silahlı grupların Suriye'nin doğusundaki sahaları ele geçirmesiyle ülke ana dış gelir kaynağı olan ham petrolü kaybetti.