Suriye'de 10 yılı aşkın bir süredir devam eden savaş ve kaosun ardından geçen haftalarda ülkeden kaçmak zorunda kalan Beşar Esad'ın ardından ülkenin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ürdün'de yaptığı görüşmelerden ve Esad'ı deviren muhaliflerle doğrudan gerçekleştirdiği toplantılardan sonra bir açıklama yaptı.

Blinken, "ABD, Türkiye, Avrupa Birliği ve Arap ülkeleri Suriye'deki yeni hükümetin azınlıkların haklarına saygı duyması gerektiği konusunda fikir birliğine vardı" dedi.

Blinken düzenlediği basın toplantısında grubun, azınlıkların haklarına saygı duyan ve "terörist gruplara üs sağlamayan" kapsayıcı ve temsili bir hükümet çağrısında bulunan ortak bir bildiri üzerinde anlaştığını söyledi.

BİLDİRİDE İSRAİL'E ELEŞTİRİ VAR

Ortak bildiride ayrıca "Suriye'nin birliğine, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tam destek teyit edildi" denildi.

Bildirideki bu ifadenin tampon bölgenin ötesine geçerek Suriye topraklarına giren İsrail'e gönderme yaptığı tahmin ediliyor.

Blinken, “Bugünkü anlaşma, Suriye'deki yeni geçici otoriteye ve taraflara, çok ihtiyaç duyulan destek ve tanınmayı sağlamak için hayati önem taşıyan ilkeler konusunda birleşik bir mesaj gönderiyor” dedi.

Blinken ayrıca ABD'li yetkililerin Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) ile “doğrudan temas” kurduklarını ve 2012 yılında Suriye'de alıkonulan ABD'li gazeteci Austin Tice'ın bulunmasına yardımcı olmaları için onları ve diğer isyancı grupları teşvik ettiklerini söyledi.

ABD'nin Suriye'deki aktörlerle ülkedeki geçiş sürecinden ne beklediğini de paylaştığını sözlerine ekledi.

ZİRVEDE RUSYA VE İRAN YOK

Cumartesi günü Akabe'de düzenlenen toplantıya Suriye'nin komşusu Ürdün ev sahipliği yapıyordu. Esad'ın en önemli destekçileri olan Rusya ve İran davet edilmedi.

Blinken, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve AB dış politika şefi Kaja Kallas, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar dışişleri bakanları Ürdün hükümetine ait bir merkezde dairesel bir masa etrafında bir araya geldi. Masada Suriye temsilcisi yoktu.

Arap diplomatlar bu görüşmeden önce bir araya gelmiş ve yeni bir anayasa ile birlikte barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş sürecini önermişti. Arap diplomatlar, Türkiye'nin de bunu desteklemesini istemişti.

Öte yandan Türkiye ile ABD arasında gerilime sebep olan ve omurgasını terör örgütü PKK/PYD/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri de gündeme geldi.

Hafta içi Ankara'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, IŞİD'in yeniden güç kazanmaması için SDG'nin görevinden uzaklaştırılmaması gerektiğini söylemişti.

İngiliz haber ajansı Reuters, ABD heyetinden bir yetkilinin Ankara'nın da aynı fikirde olduğunu aktardı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cuma günü yaptığı açıklamada YPG'nin ortadan kaldırılmasının Türkiye'nin stratejik hedefi olduğunu söylemiş ve terör örgütüne Suriye'yi terk etme çağrısında bulunmuştu.