2011'den beri kaosun ve şiddetin hüküm sürdüğü Suriye'de geçen hafta Beşar Esad'ın ülkeden kaçarak Rusya'ya sığınması sonrasında Baas rejiminin en büyük gelir kapılarından biri olan uyuşturucu fabrikaları ortaya çıktı.
İngiltere'nin önde gelen medya kuruluşlarından The Times, Esad rejimine yılda 5 milyar dolar gelir sağlayan uyuşturucu fabrikalarının içini gezdi.
İngiliz haber ajansı Reuters'ın da görüntülediği fabrika içerisinde yapay meyvelerin içine yerleştirilmiş uyuşturucu hapları görüldü.
Suriye'den gönderilmek üzere hazırlanan ve yapay meyve ve bazı kutular içerisinde bulunan 60 tonluk uyuşturucu hapın bulunduğu aktarılırken, bu fabrikayı Esad'ın ağabeyine bağlı askerlerin koruduğu belirtildi.
CİPS FABRİKASINI UYUŞTURUCU MERKEZİ YAPMIŞLAR
Şam'ın Duma ilçesinde eskiden bir mısır cipsi fabrikası olarak kullanılan mekanın 7 yıl önce Suriye askerleri tarafından, kapalı askeri bölge ilan edildiği de belirtildi.
Lübnan plakalı araçların ağır ekipman getirdiği belirtilirken The Times muhabirine konuşan bazı bölge sakinleri, "Bazıları fabrikada bisküvi üretildiğini söylüyordu. Fakat geceleri tuhaf kokular geliyordu" dedi.
Fabrikada konuşlanan askerlerin Esad'ın kardeşi General Mahir Esad tarafından yönetilen Dördüncü Zırhlı Tümen'e bağlı olduğu da belirtildi.
"HAPLAR ÜRDÜN VE SUUDİ ARABİSTAN'A KAÇIRILIYOR"
The Times'ın haberinde fabrikada Captagon olarak da bilinen bir uyuşturucu madde üretildiği aktarılırken bunun endüstriyel ölçekte üretilip paketlendiği de duyuruldu. Hapların paketlendikten sonra Ürdün ve Suudi Arabistan'a kaçırıldığı öne sürüldü.
Gazetenin haberinde Esad rejiminin yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık uyuşturucu geliri elde ettiği de belirtildi.
Amfetamin tipi uyarıcı fenetilin olarak bilinen Captagon, Esad bir hafta önce devrilene kadar endüstriyel ölçekte üretiliyor ve paketleniyordu. Haplar paketlendikten sonra Ürdün ve Suudi Arabistan'a kaçırılıyor ve Esad rejimine yılda tahmini 5 milyar dolar uyuşturucu geliri sağlıyordu.
Ürdün ve Suudi Arabistan'ın çok sayıda uyuşturucuyu sınırda yakalamasına rağmen kaçakçılığın devam ettiği de belirtildi.
The Times, Suudi Arabistan'ın Esad'ın uyuşturucu ticaretine son vermesi umuduyla Suriye'yi yeniden Arap Birliği'ne dahil etme kararı aldığını yazarken, gazetenin muhabirinin fabrikada geçen aydan kalan Suudi Arabistan'dan kimyasalların olduğu çuvalların halen ülkeye kaçak yollarla götürüldüğüne dikkat çekti.
Esad'ın devrilmesinden sonra fabrikada yangın çıktığı belirtilirken bir görgü tanığı 60 tonluk uyuşturucunun bulunduğunu aktardı.
The Times muhabiri, "Etrafta binlerce hap vardı, bazıları hala plastik karpuzların, portakalların ve narların içinde, meyve kartonlarının yanında duruyordu. Diğerleri ise sınırdan Ürdün'e kaçırılmak üzere voltaj dengeleyicilerin içine doldurulmuştu. Haşhaş dolu bir oda ateşe verilmişti" yorumunu yaptı.
Öte yandan Esad'ın kardeşi Mahir Esad'ın nerede olduğuna dair ise bir açıklama yapılmadı...
Gazete, Mahir'in Rus müttefikleri tarafından Libya'ya kaçırıldığını yazarken, bu iddia doğrulanmadı.