Fransız aşırı sağının Marine Le Pen’den önceki lideri Jean-Marie Le Pen’in ölümü, bir yanda Fransızlar tarafından neşeyle kutlanırken, diğer yandan da aile içindeki rekabeti kızıştırdı.
Marine Le Pen, 96 yaşındaki babasının ölümünü dün anarak sosyal medyadan “Sevdiği çoğu kişi onu yukarıda bekliyor. Sevenleri de aşağıda onun için ağlıyor. Rüzgarın bol, pruvan neta olsun” diye yazdı.
Ancak Paris’te, Marine Le Pen’in sözlerinin tam tersini yansıtan bir hava hakimdi. Binlerce kişi meydanda toplanmış; “Kirli ırkçı öldü”, “Yeni yılımız kutlu olsun” ve “Jean Marie öldü” yazılı dövizlerle Jean-Marie’nin ölümünü kutladı.
FRANSIZLAR NEDEN JEAN-MARIE'Yİ SEVMİYOR?
İlk kez 1974’te cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan Jean-Marie, o zamanlar başarı elde edemese de 2002’deki siyasi depremin ardından ikinci tura çıkabilmişti.
Buna rağmen Jean-Marie ırkçılığı ve antisemitik olmasıyla tanınan bir isimdi. Özellikle Holokost’un “tarihteki bir detaydan ibaret” olduğu sözleriyle büyük tepki toplamıştı.
Jean Marie ayrıca Fransa’nın 1998 Dünya Kupası’nı kazanan futbol takımında “çok fazla siyahi olduğunu” söylemişti.
HÜKÜMET KUTLAMALARA SİNİRLENDİ
Ülkenin sağcı İçişleri Bakanı Bruno Retailleau dün Jean-Marie’nin ölümünün kutlanmasını “utanç verici” olarak niteleyerek “Siyasi rakibimiz bile olsa bir insanın ölümünün ardından ölçülü ve onurlu davranılmalı” dedi.
Fransa merkezli ırkçılıkla mücadele hareketi SOS Racisme ise Jean-Marie’nin hayatı boyunca aşırı sağ üstünden “ırkçılığı, yabancı düşmanlığını, antisemitizmi ve Holokost inkarcılığını” yaymaya çalıştığını söyledi. Grup ayrıca “Ulusal Cephe ve ideolojileriyle savaşmak için zamanını, gençliğini ve enerjisini veren aktivistleri” saygıyla andı.
LE PEN AİLESİNDE DURUMLAR NASIL?
Le Pen ailesi Salı gününden beri tek yürek olmuş gibi görünüyor. En azından dışarıdan bakıldığında durum böyle. Ancak siyasi analistler, partinin eski ve yeni kurmayları arasında sürtüşmeler olacağını, bunun da parti içinde çatlaklar oluşturabileceğini söylüyor.
Marine Le Pen’in aşırı sağcı partiyi “şeytani imajından kurtarma” politikası, Ulusal Birlik’i kısa sürede ana akım partilerden biri haline getirdi. Son iki cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turda sağ merkezci Emmanuel Macron’un karşısında Marine Le Pen yarışıyor.
Aslında partinin imaj yenileme çalışmaları olsa da göçmen karşıtlığı ve yabancı düşmanlığı değişmedi. Yine de Marine Le Pen, yeğeni Marion Maréchal ile kamuoyuna da yansıyan bir anlaşmazlık yaşıyor. Bunun sebebi de Maréchal’in, Jean-Marie’nin radikal görüşlerini derinden desteklemesi.
Hatta Maréchal bu yüzden Ulusal Birlik’ten ayrıldı ve kısa süre önce kendi partisini kurdu. Maréchal sosyal medya hesabı X’te “Babacığım” dediği dedesinden bahsettiği uzun paylaşımında “Hiç kaygın olmasın: 13 yıl önceki mektubunda bana verdiğin görevi unutmadım” diye yazdı.
AŞIRI SAĞDA DEPREM OLABİLİR
Fransa aşırı sağı konusunda uzman siyaset bilimci Antoine Jardin, analistlerin gözünün önümüzdeki birkaç hafta Fransız aşırı sağındaki gelişmelerde olacağını söylüyor.
İngiliz gazetesi The Guardian’a konuşan Jardin “İkilinin zaman zaman görüş ayrılığı yaşayıp barıştığını gördük, ilişkileri hiç stabil olmadı. İlişkileri halihazırda sıkıntılıyken Jean-Marie Le Pen’in mirası konusunda birtakım kavgalar yaşanabilir” dedi.
Jardin değerlendirmesini şöyle sürdürüyor: “Marine Le Pen aşırı sağcı partisini normalleştirmeyi şüphesiz başardı. Marion Maréchal ise Jean Marie’nin aşırı sağcı vizyonuna sadık kaldı. Marine Le Pen’in babasını partiden ihraç etmesinden görüyoruz ki onun mirasını kabul etmeye hazır olsa da her vizyonunu almaya istekli değil. Önümüzdeki haftalarda birtakım tartışmalar olacağı kesin.”
TEYZE-YEĞEN ÇATIŞMASI
Jean-Marie’nin üç çocuğundan biri olan Yann Le Pen’in kızı olan Maréchal 35 yaşında ve 2017’de yollarını ayırana kadar Ulusal Birlik üyesiydi. Maréchal 2016’da “Ulusal Cephe’nin Jean-Marie Le Pen olmadan var olmasını kabul edemem. Bunu reddetmek çok tuhaf olur. Hepimiz Jean-Marie Le Pen’in mirasçılarıyız” demişti.
Ancak 2018’de soyadındaki Le Pen’i çıkarma kararı almıştı.
Maréchal 2022 cumhurbaşkanlığı yarışında aşırı sağcı Eric Zemmour’u, geçen yılki Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk turunda da yine Zemmour’un partisi Reconquête’i desteklemişti.
Teyzesi Marine Le Pen ile ilişkisinin nasıl olduğu sorusuna Maréchal “Bir anlaşma yaptık. Sadece Macron ve Boğun Eğmeyen Fransa hakkında konuşuyoruz. Bu şekilde birbirimizi kızdıracak konulara girmemiş oluyoruz. Ama Marine ve ben birbirimizi seviyoruz. Biz bir aileyiz. Siyasi görüşlerimizde farklılıklar var, her ailede olabilir böyle şeyler” demişti.
Maréchal geçen ekim ayında kendi partisi Kimlik-Özgürlükler’i kurdu.