Dolandırıcıların yolladığı e-postalar, yapay zeka teknolojisinin de etkisiyle tespit etmesi çok daha zor hale geldi. Yine de ABD’nin iç istihbarat ve güvenlik gücü Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), posta kutunuza düşen mesajların dolandırıcılardan olup olmadığını anlamanıza imkan tanıyacak bir dizi tüyosu var.
FBI’ın özellikle dikkat çektiği şeylerin başında dolandırıcıların trajik olayları fırsat bilerek aslında olmayan yardım kuruluşları adına bağış istemeleri geliyor. Bazen bu ünlüleri taklit etmeye kadar varabiliyor. Mesela geçen günlerde Fransız bir kadın, kendini Brad Pitt olarak tanıtıp ameliyatı için para isteyen adama 850 bin dolarını kaptırdı.
BİR YILDA 96 MİLYON DOLAR KAYIP!
Dolandırıcılar New Orleans’taki yeni yıl kutlamaları sırasında meydana gelen terör saldırısını ve Los Angeles’taki orman yangınlarını da gerekçe göstererek bağış toplamıştı.
FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi birimine geçen yıl 4500’den fazla şikayet gelmiş. Dolandırıcılar sadece geçen yıl sahte yardım kampanyaları düzenliyormuş ya da kitlesel fon hesapları ve afet yardım kuruluşlarının temsilcisiymiş gibi davranarak 96 milyon dolar ele geçirmiş.
HANGİ KELİMELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?
Dolandırıcıların mesajlarında dikkat çeken kelimelerin başında “hızlı davran” yani “act fast” ifadesi geliyor. FBI yetkilileri bu iki kelimeyi ailenizin ya da dostlarınızın attığı maillerde görmemişseniz hemen kapatmanız gerektiğini söylüyor. Çünkü bu kelimeleri maillerinde dolandırıcılardan daha sık kullanan yok.
Yetkililer “Genelde dolandırıcılar bir ödül kazanmak ya da cezadan kaçınmak için hemen harekete geçmeniz gerektiğini vurgular. Sahte bir aciliyet hissi yaratmak onların en yaygın numarası. Bunun sebebi de çok düşünmenizi ya da sizi dolandırıcılara karşı uyaracak birine danışmanızı önlemek” diyor.
LİNKLERE TIKLAMAYIN
Bu aciliyet mesajları sadece yardımlar için atılmıyor. Bazen bu dolandırıcılar Netflix ya da Spotify gibi ücretli olarak kullandığınız hesapların çalınmaya çalıştığını iddia ederek sizi hiç olmayacak linkleri tıklamaya itebiliyor.
ABD’nin Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı bu konuyla ilgili olarak “Bir mesaj şüpheli görünüyorsa muhtemelen dolandırıcılardan geliyordur. Ama gerçek olabileceğini düşünüyorsanız hiçbir linke tıklamayın, mesajdaki numaraları aramayın. Şirkete ya da kişilere doğrudan ulaşabileceğiniz başka yollar arayın” diyor.
Dolandırıcı mesajlarını fark etmenin bir diğer yolu da atılan linkleri ve email adreslerini inceleyip herhangi bir yazım hatası olup olmadığına bakmak. Yetkililer “Unutmayın ki şirketler şifrenizi öğrenmek için sizinle doğrudan iletişime geçmez” diye uyarıyor.