Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul'da ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlenen basın toplantısında Suriye'deki gelişmelere ve Türkiye-AB ilişkilerine değindi.
'SURİYE'DE HİKAYEMİZ YENİ BAŞLIYOR'
Suriye'de 13 yıllık iç savaş sonrası Beşar Esad yönetiminin devrilmesine vurgu yapan Fidan, Türkiye'nin Suriye politikasını "2011'den bu yana stratejik bir sabırla sürdürdüklerini" belirterek "Haklının acelesi yok dedik" diye konuştu.
Fidan Suriye ile ilgili sözlerine "Suriye konusunda hikayemiz yeni başlıyor. Suriye halkı yeni bir hikaye ile karşı karşıya. Suriye'nin yeniden inşası konusunda ve istikrara kavuşmasında çabalarımıza başladık" diye devam etti.
"Suriye yönetimi Amerika'ya rağmen YPG'ye operasyon yapabilir mi? Suriye yönetimi yapmaz ise Türkiye bu konuda adım atar mı?" sorusuna Fidan, "Bunu defaatle söyledik. Böyle bir tehditle yaşama şansımız yok. Ya başkası açacak ya da biz açacağız" cevabını verdi.
FRANSA, FRANSIZ IŞİD'LİLERİ ÜLKELERİNE GETİRMEK İSTEMİYOR'
"Önümüzdeki dönemde IŞİD terörüne de PKK terörüne karşı da aynı şekilde" mücadeleye devam edeceklerini belirten Fidan sözlerini, "Irak'ın güvenliğini kendi ülkemizden ayrı görmüyoruz" diye sürdürdü.
Fidan konuşmasında Fransa'ya da değinerek "Biz Fransa'yla çok uzun yıllardır, Fransız vatandaşı IŞİD'liler konusunu ele aldık. Kendi ülkelerine IŞİD'lileri getirmek istemiyorlar. Çözümler mevcut. Her zaman kendi taleplerini koyup bizim endişelerimizle ilgili adım atmıyorlar. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz" diye konuştu.
'OLUMLU SEYİR YAKALANAN' ÜLKELER
Fidan ayrıca Türkiye - Yunanistan ilişkilerine de değindi. "Yunanistan ile olumlu ivmeyi 2024'te de sürdürdük, bu yıl da bu tempoyu devam ettireceğiz" diyen Fidan, "iyi komşuluk ruhuyla hareket etmemiz iki ülkenin de bölgenin de menfaatine olmaktadır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin ABD ile stratejik ortaklığına değinen Fidan, "geçen sene olumlu bir seyir yakaladık, nispeten" ifadelerini kullandı.
"İki ülke arasındaki işbirliği zemini daha da önem kazanmaktadır" diyen Fidan, "Sayın Trump'ın ülkemizin kilit rolüne dair açıklamalarını not ettik" diye ekledi.
ABD'nin Suriye'de terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG desteğine değinen Fidan, Amerikalı muhataplarına "bir terör örgütünü hapiste tutmak için bir başka terör örgütüne destek vermenin doğru olmadığını defaatle söylediklerini" belirtti.
AB İLE DURUMLAR NASIL?
Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri canlandırmakta kararlı olduklarını söyleyen Fidan, Türkiye ile AB arasındaki ticaret hacmine vurgu yaptı ve AB kurumlarıyla olan ilişkilerin yeterli seviyede olmadığını belirtti.
Gümrük Birliği anlaşmasının revize edilmesi ve vize kolaylığı gibi konulara değinen Fidan, AB ile Türkiye arasında "muazzam bir iş birliği alanı mevcut olduğunu" belirtti.
Euronews'in Türkiye-AB ilişkilerinin gidişatına ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi ihtimaline dair sorusunu cevaplayan bakan, Türkiye'nin "tarihsel yolculuğu itibariyle tam üyelik perspektifine sahip olduğunu" belirterek "AB tarafında bunu göremedik" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE ÜYE OLSAYDI BREXIT YAŞANIR MIYDI?'
"Türkiye 2008'de, 2009'da, 2011'de üyeliğe kabul edilseydi, örneğin Brexit olur muydu olmaz mıydı, bunu düşünmek lazım" diyen bakan, Türkiye-AB ilişkileri açısından "2025'te daha önemli kırılmaların yaşanabileceğinin emarelerini görüyoruz" dedi.
"Bölgesel bir dayanışma istiyor muyuz, siyasi dilimizi, perspektifimizi güncelleyebilecek miyiz? Türkiye bunun mücadelesini verdi" diyen Fidan, "AB'de tam tersi bir mücadele oldu, Türkiye olmasın diye" diye konuşmasını sürdürdü.
'TÜRKİYE İLE İLGİLİ KONULAR REHİN ALINMIŞ DURUMDA'
Vize serbestisi konusunda "bunun çok rahat hayata geçmesi mümkün olabilir" diyen Fidan, AB'yi eleştirerek "Türkiye ile ilgili konuların rehin alındığını görüyoruz" diye ekledi.
"AB ile çeşitli mekanizmaların işletilmediğini görüyoruz" diyen bakan, "AB üyeliğinde ortaya konan dar bakışlılıkla büyük stratejik çıkarların ve menfaatlerin engellediğini görmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Problem şu ki bunu görecek insan yok, siyasal körlük içindeyiz."