Fransa'da aşırı sağ ve sol partilerin Başbakan Michel Barnier için güven oylamasını desteklemelerinin ardından hükûmetin bu hafta düşeceği beklentileri, artan bütçe açığı nedeniyle baskı altında olan Fransa'da hisse senetleri ve tahvil piyasalarının sert gerilemesine neden oldu.

France 2 televizyonuna konuşan Maliye Bakanı Antoine Armand, "Ülke, bir dönüm noktasında" diyerek, siyasetçilerin "ülkeyi belirsizliğe sürüklememe" sorumluluğu taşıdıklarını vurguladı.

Bu akşam televizyondaki haber programlarına katılarak konuşma yapacak Başbakan Barnier'in yarın ya da muhtemelen Perşembe güven oylamasıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Eğer son anda beklenmedik bir gelişme yaşanmazsa, Barnier'in koalisyonu 1962'den bu yana güven oylamasıyla düşürülen ilk Fransız hükûmeti olacak.

Barnier'nin 60 milyar euroluk vergi artışı ve harcama kesintileri içeren bütçe planı, Fransa'nın giderek büyüyen kamu açığını kontrol altına almayı amaçlıyor. Fakat bu bütçe, hem aşırı sol hem de aşırı sağ partilerden sert tepki aldı.

Sol ve aşırı sağ partiler, Başbakan Michel Barnier'i devirecek yeterli oya sahip. Ulusal Birlik (RN) partisi lideri Marine Le Pen, Pazartesi günü partisinin, sol koalisyonun güven oylaması talebine de destek vereceğini söylemişti. Le Pen, "Fransızların canına tak etti" dedi.

Eğer güven oylaması yapılırsa, Barnier'in istifa etmesi gerekecek. Fakat Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni bir başbakan arayışına girerken, Barnier'in geçici olarak görevine devam etmesini isteyebilir.

Her koşulda, Temmuz ayından önce yeni bir erken parlamento seçimi yapılması mümkün değil.

Bütçe konusunda ise eğer parlamento 20 Aralık'a kadar bütçeyi onaylamazsa, geçici hükümet, yıl sonu harcama limitlerini ve vergi karşılıklarını yerine getirebilmek için özel bir acil durum yasası önerebilir. Fakat bu, Barnier'in planladığı tasarruf tedbirlerinin rafa kaldırılması anlamına gelecek.