Viyana'daki bir futbol sahasını yenileyen inşaat işçileri, geçen ekim tarihin karanlık döneminden bir parçayla karşılaştı: Roma İmparatorluğu'nun birinci asırdaki savaşçılarına ait olduğuna inanılan iskelet parçalarının yer aldığı toplu mezarla...

Arkeolojik incelemelerin ardından Viyana Müzesi'ndeki uzmanlar, bulgularla ilgili ilk kez bir sunum yaptı.

Bulgularını "askeri bağlamda yıkıcı bir olay" olarak niteleyen uzmanlara göre futbol sahasının altındaki kalıntılar, Cermenlerle yapılan amansız bir savaşın sonucunda ortaya çıkmış bir toplu mezar olabilir.

Bu da keşif alanını, bölgede bilinen ilk savaş yeri haline getiriyor.

SAYILARI 150'Yİ BULABİLİR

Viyana'nın Simmering bölgesinde bulunan sit alanında en az 129 kişiye ait kalıntılar tespit edildi. Kazı ekibi ayrıca bozulmuş halde çok sayıda kemik buldu. Bu da toplu mezardaki bedenlerin sayısının 150'yi geçebileceği anlamına geliyor.

Uzmanlar böyle bir keşfin Orta Avrupa'da "beklenmedik bir şey" olduğunu belirtiyor.

Arkeolojik kazıyı yöneten Michaela Binder "Romalıların savaş eylemleri açısından daha önce savaşçılara dair benzer bulgulara rastlanmamıştı. Almanya'da silahların bulunduğu devasa savaş alanlarının olduğu biliniyor. Ancak ölüleri bulmak Roma tarihi açısından benzersiz bir şey" dedi.

3. YÜZYILA KADAR HEP YAKILIRLARDI

Benzersiz olmasının sebebi Roma İmparatorluğu'ndaki askerlerin üçüncü yüzyıla kadar hep yakılması.

Ancak kazı alanında bulunan kalıntılar, cesetlerin aceleyle ve düzensiz bir şekilde gömüldüğünü gösteriyor. İncelenen her bir iskelette yara izine rastlandı.

Uzmanlar bu nedenle toplu mezardakilerin idam edilmiş olma ihtimalinin ortadan kalktığını söylüyor. Yara izleri kılıçlarla ve mızraklarla yapıldığı için geriye bir tek savaş ihtimali kalıyor.

Ayrıca uzmanlara göre kalıntıların hepsi 20'li ve 30'lu yaşlarındaki erkeklere ait. Genel olarak hepsinin diş sağlığının yerinde olduğu belirtiliyor.

TUNA SEFERİ'NDEN OLABİLİR

Analizler sonucunda kemiklerin Milattan Sonra (MS) 80 ila 130 yıllarından kalma olduğu öğrenildi. Uzmanlar test analizlerini, söz konusu dönemde yaşamış Romalı askerlerin eşyalarıyla karşılaştırdı.

Uzmanların işine yarayan en büyük ipuçlarından biri birinci yüzyılın ortaları ile ikinci yüzyılın başları arasında kullanılan türden bir hançerin bulunması oldu.

Şimdiye kadar kalıntılardan yalnızca birinin lejyoner olduğu doğrulanabildi. Arkeologlar DNA ve diğer analizler sonucunda daha fazla savaşçıyı ve hangi tarafta yer aldıklarını tespit edebileceklerini umuyor.

Bununla birlikte uzmanlar şimdilik en olası ihtimalin İmparator Domitianus'un MS 86-96 yılları arasındaki Tuna seferleriyle bağlantılı olabileceği.