Gagavuzya Özerk Bölgesi Valisi Evghenia Gutul, 25 Mart'ta Türkiye'ye planladığı ziyaret öncesinde Kişinev Uluslararası Havalimanı'nda gözaltına alındı. Gutul'un avukatı Serghei Moraru, 72 saatlik gözaltı süreci bitmesine yakın savcılığın ikinci bir soruşturmadan tutuklama talebinde bulunduğunu açıkladı.

"KAOS YARATMA GİRİŞİMİ"

Evghenia Gutul'un avukatı Serghei Moraru açıklamalarda bulundu. Moraru açıklamasında "2023 ceza davası sadece gözaltına alınmasını haklı göstermek için kullanıldı. Resmi bir suçlama yapılmamasına rağmen, bu davaya dayalı iddianame süreci bugün başlayacak. Ancak, hiçbir suçlamanın Gagavuzya'nın seçim kampanyasıyla ilgili olmamasına rağmen, savcı şimdi de tutuklama öncesi gözaltını talep ediyor. Başlangıçta gözaltına alındığı dava için değil, tamamen farklı bir dava için. Bu kasıtlı bir kafa karışıklığı, ilgili kamu kurumlar arasında kaos yaratma girişimi olarak görünüyor. Bu süreçle ilgili muğlaklık Moldova'nın iç istikrarı ve demokratik kurumlara saygısına zarar veriyor. İddialar asılsız ve hiçbir şekilde gerçekliği yansıtmıyor. Haksız bu gözaltı sürecinin bir an önce sonlandırılmasını bekliyoruz" dedi.

Gagavuzya Halk Meclisi (NSC) milletvekilleri ise Moldova yetkililerinden Evghenia Gutul'u serbest bırakmalarını talep ederek Kişinev'de akredite yabancı diplomatların duruma müdahale etmesini istedi.

ERDOĞAN'A SESLENDİ: BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN

25-30 Mart tarihleri arasında Küresel Gazetecilik Konseyi ve kamu temsilcileriyle ortak projeler geliştirmek için Türkiye'ye gelmeyi planlayan Gutsul, avukatı aracılığıyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek istedi.

Gutsul paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

- "Yüreğimde derin bir acıyla ve adalete olan sarsılmaz inancımla tamamen uydurma suçlamalarla konulduğum Moldova'daki gözaltı merkezinden size sesleniyorum. Bu gözaltı, sadece bir siyasi baskı eylemi değil, aynı zamanda Kişinev'in Gagavuzya özerkliğini ve halkımızın kendi geleceğini tayin etme hakkını zayıflatmaya yönelik sistematik bir planının parçasıdır.

- Moldova makamları, büyük Süleyman Demirel'in desteğiyle halkımızın 30 yıl önce iç çatışmanın barışçıl bir şekilde çözülmesi çerçevesinde Kişinev ile yaptığı toplumsal sözleşmeyi yok etmektedir. Büyük Türkiye'nin lideri olarak siz, dünya genelinde Türk halklarının haklarını savunma noktasında defalarca ilkesel bir duruş sergilediniz. Bugün dil ve kültür açısından kardeşleriniz olan Gagavuz halkı, sizin desteğinize acilen ihtiyaç duymaktadır. Kişinev, Gagavuzya'nın anayasal özerklik güvencelerini, etnik azınlıkların haklarına ilişkin uluslararası normlar ve demokrasinin temel ilkelerini açıkça ihlal etmektedir. Sizden Gagavuz halkına yönelik siyasi baskıları kamuoyunda kınamanızı, Moldova makamlarına diplomatik kanallar aracılığıyla baskı uygulamanızı ve benim en kısa zamanda serbest bırakılmam yönündeki talebi desteklemenizi önemle arz ediyorum. Gagavuzya her zaman Türkiye'yi ağabey ve koruyucu olarak görmüştür. Eminim ki bu kritik dönemde halkımızın yasal haklar için verdiği mücadelede bizleri yalnız bırakmayacaksınız."

PUTİN'E ÇAĞRI: MOLDOVA'YA BASKI YAPIN

Gutsul, Rusya lideri Vladimir Putin'e yaptığı çağrıda ise Moldova hükümetine serbest kalması yönünde baskı yapmak üzere "tüm diplomatik, politik ve yasal mekanizmaları" kullanmasını istedi.

Gözaltına alınmasının Gagavuzya'nın haklarına ve özgürlüğüne, kimliklerini tanımlayan her şeye "açık bir saldırı" olduğunu belirten Gutsul, "Adaletin her daim bekçisi olmuş bir devletin lideri olarak sizden Gagavuz özerkliğinin bağımsız Moldova Cumhuriyeti içindeki özel statüsüne kesin ve net bir şekilde destek vermenizi rica ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Rus yanlısı politikalarıyla bilinen Gutsul, İstanbul'a gitmek üzere geldiği Kişinev Uluslararası Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı. Gutsul'un gözaltına alınma gerekçesine dair bilgi verilmemişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Gutsul'un gözaltına alınmasına tepki göstererek, Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu'nun siyasi rakiplerine karşı "açık baskı taktikleri" kullanıldığını ifade etmişti.

Peskov, "Kremlin, Gagavuzya lideri Gutsul'u gözaltına alan Moldova makamlarının eylemlerini kınıyor. Kişinev bu tür yöntemlerden vazgeçmeli" demişti.

Moldova'da savcılık, geçtiğimiz yıl Gutsul'u Rusya'dan gelen fonları ülkede artık yasaklı olan Rus yanlısı Shor Partisi'ne aktarmakla suçlamıştı. Özerk bölge lideri Rus yanlısı, merkezi hükümet Avrupa taraftarı Çoğunluğunu etnik Türklerin oluşturduğu 140 bin nüfuslu Gagavuzya, Moldova'ya bağlı özerk bölge statüsünde.

Gagavuzya'da son seçimleri kazanan Gutsul, Rusya'ya yakınlığı nedeniyle Moldova'nın Avrupa yanlısı hükümetiyle anlaşmazlık yaşıyor. (DHA-İHA)