Yaşamının 32 yılını İtalya'daki ıssız bir adada tek başına geçirdiği için "İtalya'nın Robinson Crusoe"su olarak anılan Mauro Morandi 3 Ocak'ta öldü. İki yıl önce Morandi'nin ada hayatı hakkında bir kitap yazan Antonio Rinaldis, 85 yaşındaki adamın beyin kanamasından dolayı öldüğünü açıkladı.

Morandi'ye her ne kadar Daniel Defoe'nun ünlü roman kahramanı Robinson Crusoe'nun lakabı takılsa da yaşlı adamın ada macerası çok daha farklı şekilde başlamış. Kitapta Crusoe'nun gemisi kaza yapıyor ve kahramanımız ıssız adada kurtarılmayı bekliyor. Oysa Morandi bu adada yalnız bir şekilde yaşamayı kendi seçmiş.

KİTAPLARA, ŞARKILARA İLHAM OLDU

Sardunya'nın kuzey ucundaki el değmemiş Budelli adasına ilk görüşte aşık olduğunu anlatan Morandi, burayı 1989'da şans eseri keşfettiğini söylüyor. 32 yılını bu adada tek başına geçiren adam 2021 yılında "kendi isteğinin dışında" adayı terk etmek zorunda kaldı. Bunun sebebini de sosyal medyadan şöyle duyurmuştu: "Beni adadan göndermek isteyenlere karşı savaşmaktan yoruldum."

Morandi'nin hikayesi bugüne kadar iki kitaba, bir şarkıya, bir kısa belgesele ve sayısız röportaja konu oldu. Özellikle dünya Covid-19 pandemisi nedeniyle izolasyona sürüklendiğinde gazeteciler Morandi'nin kapısını çalarak yalnızlıkla ilgili düşüncelerini öğrenmeye çalıştı.

2020'de CNN International'a konuşan Morandi "Çok okurum ve düşünürüm. Bence çoğu kişi okumaktan korkuyor çünkü okurlarsa düşünmeye başlayacaklar ve bu da tehlikeli görülebiliyor. Her şeyi farklı bir açıdan görmeye başladığınızda ne kadar sefil bir hayat yaşadığınızı görebiliyorsunuz" demişti.

Gerçek 'Robinson Crusoe': 32 yıl ıssız adada tek başına yaşadı - Resim : 1

Fotoğraf: Facebook/Mauro Morandi

EL DEĞMEMİŞ ADADA YAŞAM

Maddalena Takımadaları'nı oluşturan ana adalardan biri olan Budelli, turkuaz suların pembemsi kumlarla buluştuğu bir yer. Adanın ne bir şebeke suyu ne de elektrik altyapısı var. Ulaşım da sadece botla mümkün.

Morandi İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma terk edilmiş bir kulübede yaşıyordu. Ağaç dallarından kendine heykeller yapıyor, mutfak tüpüyle yemeğini pişiriyordu. Takımadanın en büyük kenti olan La Maddalena'yı ziyaret ettiği zamanlarda yemek ve yiyecek malzemeler sayın alıyordu. Ziyaretçileri de ona yemek ve su getiriyordu. Telefonunu ve tabletini şarj etmek içinse araba bataryasından ve güneş enerjisinden faydalanıyordu.

Adanın sahibi olan İsviçreli-İtalyan emlak şirketi tarafından adayı koruması için işe alınmıştı. Yıllar boyunca yaptığı işte başlıca görevi adanın habitatını turistlerden korumaktı. Ayrıca sahildeki çöpleri topluyor, adanın yollarını temizliyor ve bakımını yapıyordu.

Gerçek 'Robinson Crusoe': 32 yıl ıssız adada tek başına yaşadı - Resim : 2
Fotoğraf: Shutterstock

Morandi verdiği röportajlarında "insanlarla temas kurmayı özlemediğini" söylüyordu. İnterneti kullanmaya başladığında da sosyal medyadan adanın el değmemiş güzelliğini paylaşıyordu.

HER GÜZEL ŞEYİN BİR SONU VAR

Ne var ki 2016'da adanın kime ait olduğu konusunda anlaşmazlık çıktı. Sonuç olarak ada Maddelena Takımadaları Ulusal Park'ının kontrolüne geçti ve Morandi'nin adadan ayrılması istendi.

Parkın müdürü Giuseppe Bonanno, Morandi'yi takdir etmekle birlikte yaşlı adamın acil bir sağlık durumunda çaresiz kalmasından endişelendiklerini söyledi.

Morandi adadan ayrılmamak için mücadele verdi. Haber kuruluşlarına röportaj verdi, sosyal medyada kampanya başlattı, yaklaşık 75 bin imza topladı. Beş yıllık mücadelenin ardından morandi pes etti ve 82 yaşında adadan ayrıldı. La Maddalena'da küçük bir daireye taşındı.