Hatay'ın Antakya ilçesi Esentepe Mahallesi'nde bulunan 8 katlı Göçemen 2 Apartmanı, 6 Şubat depremlerinde yıkıldı. Binada yaşayan 6 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi yaralandı.
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından müteahhit Mehmet Salih Göçemen, yapı denetim şirket yetkilisi Mehmet Güna, proje ve uygulama denetçisi Züheyr G, zemin etüt raporu müellifleri jeoloji mühendisi Hıdır Zervent ve jeofizik mühendisi Evren Gümüş, şantiye şefi Mehmet Fatih Rifaioğlu ve kontrol elemanı Selman Yeniocak hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
5 KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ
Başsavcılık ayrıca, İçişleri Bakanlığı'ndan Göçemen 2 Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin AKP'li Antakya Belediyesi'nin, Yapı Kontrol ve Ruhsat Birimleri çalışanları hakkında soruşturma izni talep etti.
Antakya Kaymakamlığı'nın bu kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermemesi üzerine yapılan itirazlar, Adana Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesince ele alındı. Daire, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı kaldırdı, kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesine hükmetti.
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığının, kamu görevlileri Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Engin Sözer ile belediye çalışanları inşaat teknikeri Arif Murat Elçi, elektrik mühendisi Bekir Sıtkı Aydın, makine mühendisi Hayrinnisa Kimyacı ve mimar Mevlüt Semih Küreç hakkında hazırladığı iddianame, Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
RUHSATTA İSİMLERİ VAR
İddianamede, Antakya Belediye Başkanlığı tarafından yıkılan binaya ilişkin düzenlenen 26 Aralık 2019 tarihli yapı ruhsatında, şüphelilerden Mevlüt Semih Küreç ve Engin Sözer'in isimlerinin bulunması, yine Antakya Belediyesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 28 Nisan 2021 tarihli yapı kullanım izin belgesinde şüphelilerden Bekir Sıtkı Aydın, Hayrinnisa Kimyacı, Arif Murat Elçi ve Engin Sözer'in isimlerinin bulunduğunun tespit edildiği aktarıldı.
BİLİRKİŞİ RAPORU İDDİANAMEDE
Göçemen 2 Apartmanı'na ilişkin Karadeniz Teknik Üniversitesi'nce hazırlanan bilirkişi raporuna göre, "Belediye Yapı Kontrol ve Ruhsat Birimi"ndeki sorumluların "tali kusurlu" bulundukları hatırlatılan ve Yargıtay kararlarına atıf yapılan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:
"Antakya Belediyesi'nin 'ruhsat birimi ve yapı kontrol birimleri'ndeki kusuru bulunan kamu görevlilerinin cezai sorumluluklarının 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme' suçunu oluşturduğu ve suçun zaman aşımının ölüm ve yaralanma neticelerinin meydana geldiği tarihten itibaren başlaması gerektiği şeklindeki içtihatları ile tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, üzerlerine atılı suçlamadan kurtulmaya yönelik savunmalarına itibar edilmeyen şüphelilerin 'belediyenin yapı kontrol ve ruhsat biriminde yerine getirdikleri kamu görevinden kaynaklı üzerlerine düşen objektif dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak binanın deprem sebebiyle çökmesi sonucu birden fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olmak suretiyle üzerine atılı 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçunu işledikleri hususunda haklarında kamu davası açmayı gerektirir yeterli şüpheye ulaşılmıştır."
Cumhuriyet Savcısı, ana dosya ile kamu görevlileri hakkındaki dosyanın birleştirilmesini talep etti.