Güneş'in AR4046 olarak bilinen lekesinde büyük bir enerji patlaması meydana geldi. Bu patlama sonucunda Güneş'ten parçacıklar koptu. Söz konusu bölgenin en az bir hafta daha hareketli kalacağı tahmin ediliyor.
Bilim insanlarına göre Güneş'ten kopan parçacıklar doğrudan Dünya'ya gelmiyor. Ancak Dünya ve Güneş daha doğrudan hizalandığında bunun Dünya üstünde kuzey ışıkları ya da elektronik cihazlarda kesintiler gibi aksaklıklar görülebilir.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) Uzay Hava Merkezi, son patlamanın "X" kategorisinden olduğunu bildirdi. Güneş patlamaları A, B, C, M ve X olarak sınıflandırılıyor. X bunlar içinde en güçlü patlamalara deniyor.
Geçen mayıs meydana gelen X5 ve X8.7 patlamaları Dünya'yı da etkilemiş, bunun sonucunda Florida'nın güneyi ve Karayipler'de kuzey ışıkları görülebilmişti.
2003'teki "Cadılar Bayramı Fırtınası" denen benzer bir güçlü patlama da uydu hizmetlerini ve uçakların iletişimini etkilemişti.
Bu son patlama, Güneş'in geçen yılın sonlarında hareketliliğinin zirveye ulaşmasının ardından aktivitelerinin aşağı yönlü seyrettiği bir dönemde meydana geldi.
NASA Güneş maksimumu sırasında AR4046 gibi daha görünür Güneş lekelerinde çok sık patlamalar ve küte atımı meydana geldiğini belirtiyor.