ABD'de özel hapishane ve gözaltı hizmeti şirketleri, Donald Trump dönemine hazırlanıyor.
Trump'ın "ABD tarihindeki en büyük sınır dışı etme operasyonu" vaadinin hayata geçmesi durumunda bu operasyondan büyük para kazanmaı planlayan şirketler, hazırlıklarına hız verdi.
The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan habere göre, söz konusu şirketler, ülkeden sınır dışı edilmeleri öncesinde gözaltına alınmaları beklenen yüz binlerce kaçak göçmen için yeni binalar, yeni personel ve yataklar ayarlıyor.
Daha fazla göçmeni hapishane ve gözaltı merkezlerinde tutabilmek için Trump yönetimiyle yakın iletişim kurabilmek üzere lobi şirketleri ile anlaşmalar yapılıyor.
Bazı şirketler, kamuoyunda tartışmalara neden olan göçmen ailelerin çocuklarını gözaltına alma ve nezarette tutma işlemlerini üstlenebileceğini belirtiyor.
'EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR FIRSAT'
Özel hapishane şirketi GEO Grup patronu George Zoley, Trump'ın seçilmesinin ardından yatırımcılara "Bu bizim için eşi benzeri görülmemiş bir fırsat" dedi.
Holey, halihazırda Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Teşkilatı (ICE) bağlantılı gözaltı ve tutukluların yüzde 40'ını barındırdıklarını, kapasiteyi iki katına çıkarmayı planladıklarını söyledi.
Şu an gözaltı merkezleri ve hapishanelerinde 13 bin 500 kaçak göçmen bulunduğunu belirten Holey, bu sayıyı 31 bin 500'ün üzerine çıkarabilecek kapasiteye sahip olduklarını belirtti.
GEO Grup CEO'su Brian Evans, Trump'ın sınır dışı operasyon vaadinin gerçekleşmesi durumunda yıllık 400 milyon dolar gelir beklediklerini dile getirdi.
Evans ayrıca, yüz binlerce göçmeni kara ve hava yoluyla taşıyabileceklerini kaydetti.
TRUMP İLK DÖNEMİNDE SÖZÜNÜ TUTAMAMIŞTI
Trump'ın söz verdiği ölçekte bir sınır dışı etme operasyonu, milyonlarca kaçak göçmenin tespitini, yerlerinin belirlenmesini, gözaltına alınmalarını, tutuklanmalarını, yargılanmalarını, taşınmalarını ve sınır dışı edilmelerini içeren benzeri görülmemiş bir lojistik operasyon anlamına geliyor.
Trump'ın 2017-2021 yıllarındaki ilk başkanlık döneminde toplamda 935 bin kaçak göçmen sınır dışı edilmişti. Bu rakam Barack Obama dönemindeki sayıdan daha azdı.
Trump, ilk döneminde vaat ettiği sınır dışı sayılarına ulaşamamıştı.
Joe Biden yönetiminde bu yıl 271 bin kişi sınır dışı edildi ve bu rakam 10 yılın zirvesi olarak kayıtlara geçti. Biden'ın dört yıllık başkanlık döneminde toplam sınır dışı sayısı ise yaklaşık 545 bin.
88 MİLYAR DOLARLIK MALİYET TAHMİNİ
Trump'ın sınır dışı operasyonunu yönetmek üzere seçtiği Tom Homan, yakın zamanda CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ICE'nin en az 100 bin göçmenin gözaltına alınmasına hazır olması gerekeceğini söyledi. Kurumun şu anki yatak kapasitesi 41 bin 500.
Göçmen hakları savunucusu Amerikan Göçmenlik Konseyi, bir yılda bir milyon insanı sınır dışı etmenin maliyetinin 88 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.
2022 yılı itibarıyla ABD'de tahminen 11 milyon kaçak göçmen bulunduğu açıklanmıştı.