Harvard Üniversitesi öğrencilerinin çıkardığı "The Harvard Crimson" gazetesinin haberine göre Orta Doğu Çalışmaları Merkezi (CMES) Direktörü ve Türkiye Çalışmaları profesörü Cemal Kafadar ile yardımcısı tarih profesörü Rosie Bsheer görevlerinden ayrılmaya zorlandı.
Üniversitenin geçici Sosyal Bilimler Dekanı David Cutler, bazı Harvardlılara gönderdiği e-postada Kafadar'ın yıl sonunda CMES yöneticiliğinden ayrılacağını bildirdi.
Kafadar'a CMES'teki çalışmaları için teşekkür eden Cutler, meslektaşlarından 16 Nisan'a kadar direktörlük pozisyonu için potansiyel adaylar önermelerini istedi.
İSRAİL NEDENİYLE Mİ GÖREVDEN ALINDI?
Bsheer'ın adının geçmediği e-postada, Kafadar'ın ayrılışına ilişkin neden belirtilmedi.
Kararın, merkezin bazı programlarının "Yahudi karşıtı ve İsrail perspektifini temsil etmede başarısız olduğu" iddialarının ardından gelmesi dikkat çekti.
Öte yandan, Kafadar ve Bsheer'in fakültedeki görevlerine devam edeceği belirtildi.
Harvard Fen Edebiyat Fakültesi Sözcüsü, konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti.
PANEL 'ANTİSEMİT' BULUNMUŞ OLABİLİR
Harvard Üniversitesi'nin eski rektörü Lawrence Summers, 4 Mart'ta CMES'in ev sahipliği yaptığı "İsrail'in Lübnan Savaşı" konulu panelin, üniversitenin "baskı altında" kısa süre önce kabul ettiği Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın (IHRA) "antisemitizm" tanımına göre "büyük olasılıkla" Yahudi karşıtı olduğunu ifade etmişti.
Harvard Yahudi Mezunlar İttifakı'nın daha önce yayımladığı bir raporda CMES, İsrail'i "dünyanın en büyük kötülükleri olan ırkçılık, apartheid ve soykırımı bünyesinde barındıran son sömürgeci yerleşimci güç" olarak şeytanlaştırmakla suçlanmıştı.
ORTA DOĞU ÇALIŞMALARI MERKEZİ
1954 yılında kurulan Harvard Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Merkezi, bölgeyle ilgili çok çeşitli konularda araştırmayı destekliyor. Orta Doğu'da çeşitli politikaları, kültürleri ve tarihleri anlamak için ilk elden bilgi edinmeyi hedefleyen merkez, Harvard lisans programlarından mezun olan akademisyenleri, akademi, iş dünyası, gazetecilik ve hukuk gibi kariyerlerine Orta Doğu hakkında derinlemesine bir anlayış getirmeyi amaçlıyor.
Merkez, öğrencilere Orta Doğu alanında bir yüksek lisans programı ve Tarih, Antropoloji, Sanat ve Mimarlık Tarihi gibi bölümlerle ortaklaşa yürütülen doktora programları dahil olmak üzere çeşitli akademik programlar sunuyor.
Filistin ve Gazze'deki olaylara ilişkin birçok etkinlik düzenleyen Merkez, son zamanlarda "Yahudi karşıtı" olduğu iddialarıyla İsrail yanlısı çevrelerce eleştiriliyor.