Ineos Oxford Antimikrobiyal Araştırma Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, Nijerya’daki hastanelerde dolaşan sineklerin antibiyotiğe dayanıklı bakterileri taşıdığını tespit etti.

Bakteriler ve virüsler gibi patojenlerin, kendilerine karşı verilen savaşta kullanılan ilaçlara karşı direnç geliştirmesi anlamına gelen antimikrobiyal direncin, 2050’den önce 39 milyondan fazla insanı öldürmesi bekleniyor.

Hastaların hastanede tedavileri için yatarken kaptıkları enfeksiyonlar da giderek büyüyen bir endişe kaynağı yaratıyor.

17 FARKLI BAKTERİ TÜRÜ TAŞIYORLARMIŞ

Nijerya’daki araştırmacılarla çalışan bilim insanları, altı şehirdeki sekiz hastaneden yapışkan tuzaklarla 1396 sinek topladı.

Testler bu sineklerin 17 farklı bakteri türü taşıdığını gösterdi. Bunlardan biri de hastanede kapılan hastalıkların en büyük nedeni olan Staphylococcus aureus’tu. Numune alınan bakterilerin çoğu antimikrobiyal dirençle bağlantılı genler taşıyordu.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Chioma Achi, çalışmanın doğası gereği “Bakteriler kesinlikle bakterileri yayan kaynak” demenin mümkün olmadığını ama bulgularının da “çok endişe verici işaretler taşıdığını” söyledi.

Achi ayrıca bulgularının tropikal bölgelerdeki düşük ve orta gelirli ülkelerde ilaca dirençli hastalıkların taşıyıcısı olabileceğini söyledi ve ekledi: “Sinekler dışkı ve gübre yer. Dışkılardan bulaşan hastalıkları alarak hastanedeki yüzeylere ve hatta yemeklere taşıyabilirler” dedi.