ŞEHRİBAN KIRAÇ / NEFES

Türkiye’de her gün yaklaşık 5 fabrika yanıyor, yangınlardan kaynaklı ekonomik fatura yıllık 250 milyon Euro’yu buluyor. Her 100 fabrikanın sadece 40’ı yangına karşı sigorta yaptırıyor. Daha korkunç olanı ise Türkiye’deki en büyük 500 sanayi kuruluşunun sadece yüzde 15’i uluslararası standartlar uygun ve yangına karşı güvenli. Geri kalan yüzde 85’i adeta saatli bomba gibi. Türkiye’de fabrika da olsa, otel de olsa AVM de olsa kuruluşundan itibaren eğer üstüne yeni kat çıkılmıyorsa ya da ek bir birim inşa edilmiyorsa sadece bir kere yangın uygunluk belgesi alınıyor.

Kartalkaya’da Grand Kartal otelde 78 kişinin feci şekilde ölümü gözleri yangın gerçeğine çevirdi. Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerine endüstriyel itfaiye hizmeti veren Falckon’un Genel Müdürü Anıl Yamaner’e göre, sanayi kuruluşları için de en büyük risk yangın. Büyük bir yangın yaşayan işletmenin yüzde 60’ı iflas ediyor. Yamaner, “Türkiye’de 500 büyük sanayi şirketinin çoğunu gezdik. Sadece yüzde 15’i uluslararası standartlara göre yangına karşı güvenli. Türkiye’deki standartları eklersek yüzde 25’i güvenli. Ama yüzde 85’i saatli bomba gibi. Bunlar büyük risk altında” dedi.

İLK 3 DAKİKA KRİTİK

Sanayi kuruluşlarına yangın tedbirleri almaları için çağrıda bulunan Yamaner, “Endüstriyel tesislerde yangına ilk 3 dakikada doğru müdahale edemezsiniz söndüremezsiniz” diye konuştu.

“RİSKLERİN FARKINDA DEĞİLLER”

Anıl Yamaner, Türkiye’de bina yangın yönetmeliğinde büyük eksikler olduğunu vurguladı. Şirket yöneticilerinin etraftaki risklerden haberdar olmadığına dikkat çeken Yamaner “Yaptığımız araştırmaya göre yöneticilerinin yüzde 59’u ‘yaptığım işten yangın çıkmaz’ diye düşünüyor” dedi. Yamaner, primlerin yüksekliği ve bilinç eksikliği nedeniyle yangın sigortaları ve denetimlerin aksadığını söyledi.