Bir grup hırsız Hollanda'nın kuzeydoğusundaki Assen kentinde bulunan bir müzenin kapısını patlayıcılarla havaya uçurarak içeri girmiş, dakikalar sonra da oradan uzaklaşmışlardı. Hollandalı yetkililer hırsızların Drents Müzesi'nde geçirdiği o birkaç dakika ne yaptıkları ve sonrasında neler yaşandığına dair gizemi çözmeye çalışırken, Avrupa'nın başka bir yerinde olayla ilgili ayrı bir tartışma çıktı.

Bu iddialı soygun geçen cumartesi meydana geldi ve emniyet güçleri yerel saate göre 3.45'te kendilerine haber verildiğini açıkladı. Ne var ki polisler olay yerine gelene kadar hırsızlar aralarında Romanya'nın en büyük hazinelerinden biri olan 2500 yıllık altın Cotofenesti Miğferi'nin de aralarında bulunduğu antik eserleri çalıp kaçmışlardı.

600'DEN FAZLA TARİHİ ESER ÖDÜNÇ VERİLMİŞTİ

Hırsızların aldığı şeyler arasında M.Ö. 50'den kalma üç altın bilezik de vardı. Söz konusu eşyalar, Hollandalılara bir zamanlar bugünkü Romanya topraklarında yaşamış eski tarım toplumu Daçyalıların ihtişamının gösterilmesinin amaçlandığı serginin bir parçasıydı. Bu sergi için Romanya 600'dan fazla eseri ödünç vermişti.

Hollanda'daki tarihi eser soygunu iki ülke arasında diplomatik kriz yarattı - Resim : 1

Özellikle 2500 yıllık miğfer, Romanya'nın zengin tarihinin bir sembolü olarak çok değer görüyordu. Öyle ki okullardaki tarih kitaplarının, posta pullarının ve hatta merkez bankasının bastığı altın paralarda bile bu miğfere yer verilmişti.

ROMANYA TARİHİNİN VAZGEÇİLMEZ PARÇASI

Romanya'nın Hollanda'daki fahri konsolosu Andrea Teunissen-Opera "Bu miğfer Romanya'daki en popüler ve bilindik antik objelerden biri. Buradaki bazı insanlar durumu Hollandalıların bir gün kalkıp Rembrandt'ın Gece Devriyesi eserinin kaybolmasını öğrenmesine benzetiyor" diyor.

Hollanda'daki tarihi eser soygunu iki ülke arasında diplomatik kriz yarattı - Resim : 2

Üstünde kurban edilen bir kuzunun ve Griffon gibi mitolojik yaratıkların tasviri olan bu benzersiz miğferin törenlerde kullanıldığına inanılıyor. O döneme ait yazılı belgeler olmadığı için bu tür arkeolojik keşifler Romanya'nın tarihi açısından büyük önem taşıyor.

ÖDÜNÇ VEREN MÜZE MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

Dolayısıyla Hollanda'daki bu hırsızlık, Romanya'da da büyük tepki topladı. Romanya Ulusal Tarih Müzesi'nin Başkanı Ernest Oberlander-Tarnoveanu bu haftanın başında "En kötümser rüyalarımızda bile bunun mümkün olacağını düşünmezdik" dedi. Oberlander-Tarnoveanu, bu tarihi kalıntıları ödünç vermesine duyulan öfke sonucu görevinden alındı.

Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ise Hollanda'daki müzeden "bu benzeri görülmemiş zararın" tazminini istemeyi düşündüklerini söyledi. Müzenin yeteri kadar korunmadığını söyleyen Ciolacu, Romanya'dan bir uzman ekibini soruşturmaya katılması için yollayacaklarını açıkladı. Drents Müzesi ise müzenin iyi korunmadığı iddialarını reddediyor.

AŞIRI SAĞ FIRSATA ÇEVİRDİ

Ciolacu "Bu ciddi bir sorundur. Ancak bir an önce çözülmesi gereken bu hırsızlık sorunu, kendine siyasi çıkar sağlamaya çalışanların komplo teorilerine malzeme olmamalıdır" dedi.

Roman liderin bu çıkışı, ülkenin aşırı sağcı AUR hareketine bir mesaj amacı taşıyordu. Geçen yılki başkanlık ve parlamento seçimlerinde güçlü bir çıkış yakalayan parti, Hollanda'daki hırsızlık olayından dolayı hükümeti istifaya çağırdı. Parti bu hırsızlığın "Romanya tarihine ve kimliğine doğrudan saldırı" olduğunu söyledi.