Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından hazırlanan rapora göre İran, uranyum zenginleştirme tesislerine 6.000'den fazla ek santrifüj yerleştirmeyi ve yerleştirilmesi tamamlanmış olan başka santrifüj cihazlarını devreye almayı planladığını bildirdi.
Reuters tarafından görülen ve dün yayımlanan raporda, İran'ın IAEA'nın 35 ülkeden oluşan yönetim kurulunun geçen hafta kendisine yönelik aldığı karara verdiği yanıtla ilgili detaylı bilgi verildi.
İran, IAEA yönetim kurulunun İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD'nin talebi üzerine aldığı kararın ardından mevcut santrifüjlere binlercesini ekleyerek yanıt vereceğini söylemişti.
İRAN: NÜKLEER SİLAH ÜRETMEYECEĞİZ
İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesinin artması, ülkenin uranyumu zenginleştirme işlemlerini hızlandıracağı anlamına geliyor. Bu durum nükleer silahların yayılması tehlikesini beraberinde getirirken İran nükleer silah üretmek istediği iddiasını reddediyor.
Ancak Batılı ülkeler uranyumu %60 saflığa kadar, yani nükleer silah üretmek için gereken yaklaşık %90 saflık seviyesine yakın zenginleştirmenin makul bir açıklaması olmadığını ve daha önce hiçbir ülkenin nükleer bomba üretmeden bu seviyelere çıkmadığını belirtiyor.
İran'ın Natanz ve Fordow'daki iki yeraltı tesisinde ve Natanz'daki bir yer üstü deneme tesisinde 10,000'den fazla santrifüj aktif olarak çalışıyor. Rapora göre, bunlara her biri 160'tan fazla makineden oluşan 32 küme ve 1,152 kadar gelişmiş IR-6 makinesinden oluşan dev bir küme daha eklenmesi planlanıyor.