İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocak ayında 48'e gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlanarak sürdüğüne işaret etti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, aralıkta kaydedilen 49,1 seviyesinden 48'e geriledi ve üst üste onuncu ay 50 eşik değerinin altında kaldı.
İmalat PMI'da 50'nin üzerindeki değerler ekonomik genişlemeyi, 50'nin altındaki değerler ise daralmayı gösteriyor.
Talep koşullarının zayıf kalması nedeniyle 2025'in ilk ayında imalat sektöründe daralma kaydedildi. Üretim, yeni siparişler ve istihdamda daha keskin yavaşlama görülürken enflasyon kaynaklı baskılar kuvvetlendi.
Üretim alt endeksi ocakta 49,6'dan 47,2'ye geriledi.
YENİ SİPARİŞLER GERİLEDİ
Zayıflayan talebe paralel olarak hem toplam yeni siparişler hem de yeni ihracat siparişleri geriledi.
Ocakta yeni siparişler alt endeksi 47,4'ten 46,8'e, yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 49,8'den 48,5'e geriledi.
İstihdam da Ocak'ta art arda ikinci ayda da geriledi. İstihdam alt endeksi ocakta 49,4'ten 49,2'ye geriledi.
Satın alma faaliyetlerinin de gerilemesiyle satın alma stokları azaldı. Zayıf talep koşulları, tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı da azalttı. Teslimat süreleri hafif uzarken son dört aydır kaydedilen en az ölçüde uzamış oldu.
GİRDİ FİYATLARI YÜKSELDİ
Girdi fiyatları enflasyonu yükseldi ancak yine de ortalamanın altında kaldı. Girdi fiyatlarındaki artışta hammadde fiyatları ve ücretlerdeki artış ile TL'nin zayıflığı etkili oldu. Girdi fiyatları ise ocakta 56,1'den 59,8'e yükseldi.
PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Türk imalat sektöründe üretimin Aralık'ta durağana yaklaşmasının ardından 2025 başında kaydedilen daha keskin daralma hayal kırıklığına yol açtı ve müşteri talebindeki kırılganlığın sürdüğüne işaret etti. Şirketler, gelecek aylarda koşulların yeniden iyileşmesini ve (ekonomik) büyümeye destek sağlamasını umacaklar" dedi.
PMI NEDİR?
PMI, (Purchasing Manager Index-Satın alma yöneticileri endeksi), pazar payı yüksek şirketlerin satın alma yöneticileri arasında yapılan aylık anketlerden elde edilen ekonomik göstergelere deniyor. Bu şekilde, imalat, inşaat ve hizmet sektörlerindeki mal ve hizmet satınalma eğilimleri ile devamında da büyüme öngörüleri öğreniliyor.