Cihatçı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki silahlı grupların Şam'ı ele geçirmesi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkeyi terk etmesiyle birlikte senelerdir Türkiye'de yaşayan sığınmacılar da yavaş yavaş memleketlerine dönmeye başladı.

AKP'ye yakın medya kuruluşları her ne kadar Cilvegözü Sınır Kapısı'nda "uzun kuyruklar oluştuğunu" ileri sürse de ilk etapta gözlenen yoğunluk kamuoyundaki beklentilerin altında kaldı.

Konu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyordu.

Bilindiği üzere İstanbul ülkede en büyük Suriyeli nüfusuna sahip kent olarak öne çıkıyor.

Son olarak Temmuz 2024'te yayınlanan verilere göre şehirde 530 bin 506 geçici koruma statüsündeki Suriyeli yaşıyor. Bunun iki, üç katı kadar insanın kayıt dışı olarak kentte yaşadığı biliniyor.

İstanbul'u Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin, Bursa, Konya, İzmir ve Ankara takip ediyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki şehirlerin belediye başkanları ile temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan İmamoğlu, şunları söyledi:

- "Biz yerel yöneticilere çok önemli sorumluluklar düşüyor.

- Bugün iki milyona yakın Suriye vatandaşına ev sahipliği yapan İstanbul, savaştan çıkan kentlerin sosyal ve ekonomik gelişmesinde Suriye'ye en üst düzeyde destek olmaya kararlıdır.

- Sevdiklerini, evlerini ve tüm mal varlıklarını bırakacak çevre ülkelere giden Suriyeliler yeni bir bedel ödememeli.

- Bu yüzden geri dönerek ülkelerini yeniden inşa etmek isteyenlere elimizden gelen her türlü desteğe hazırız.

- Gönüllü olarak geri dönmek isteyenlere İBB sanat ve meslek kursları İSMEK'lerde belediyecilikten, zanaatkarlığa pek çok alanda güçlü eğitimler verebiliriz.

- Kardeş şehrimiz Şam'la çatışma sonrası kentlere yönelik bir eylem planını hazırlayabiliriz."

Benzer şekilde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da ülkesine dönmek isteyen Suriyelilere destek vermeye hazır olduklarını söylemişti.