CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2 bin 400 şoförün mezun olduğu İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) mezuniyet töreninde konuştu.
Kuruluşun İstanbul'un geçmiş hafızasında bir tarih yazdığını, şoförlerin de bir nevi belediyenin yüzü konumunda olduğunu söyleyen İmamoğlu, başkanlık döneminde burada yaptıkları çalışmalardan örnekler verdikten sonra şunları kayda geçirdi:
- "Sizden en büyük dileğimiz, burada aldığınız eğitimi en güçlü şekliyle meslek yaşamınıza yansıtmanız. İETT'de şoför koltuğunda oturan bir hanımefendiyi ve bir beyefendiyi gördüğümde, inanın sanki orada ben varım ve benim duygularımı hissettiren bir dostum, bir yol arkadaşım var.
- Aynı şey, metro durağında gördüğüm güvenlikte çalışan bir kardeşim için geçerli. Genel Sekreterimizden Genel Müdürümüze, bütün yöneticilerimizde aynı şeyi hissediyorum. Çünkü bu öyle bir şey ki, neredeyse 90 binin üzerinde çalışanımızın, işini yaptığı esnada bir vatandaşa hitabı, bir vatandaşla diyaloğu ya da ona verdiği hizmetin kalitesi…
- Ben bir insana nasıl davranıyorsam, öyle davranılmasını isterim. Ya da bana nasıl davranılmasını istiyorsam, ben de bütün vatandaşlarımıza bu kurum bünyesinde herkesin aynı şekilde davranmasını isterim."
'TEKERLEKLERİNİ ÇEVİRMEKTE ZORLANIYORLAR, FARKINDAYIM'
İmamoğlu bazı özel halk otobüsü sahiplerinin eylemine de gönderme yaptı.
Grup 2 Aralık'ta Saraçhane önünde toplanmış, ödemelerin yapılmaması nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini ileri sürmüştü.
Konuyla ilgili olarak "Bazen arkadaşlarım üzülüyorlar, tekerleklerini çevirmekte zorlanıyorlar. Onun farkındayım. Ama burada bütçemizin kaynaklarında ne var ise… Sonuçta ben, bilançoda ne dönüyor, kasada ne var, ne veriliyor, ne verilmiyor; hepsini görüyorum. Dolayısıyla, hiçbir özel sektör kurumu burada ihmal edilmiyor" dedi ve devam etti:
- "Tabii zorluklarımız var, aksamalarımız oluyor, gecikmelerimiz oluyor. Ki ben görevi devraldığımda, birkaç ay gecikmeyle geriden geldikleri bir dönemi devraldığımı da biliyorum, bugünkü kadar yük olmamasına rağmen.
- Bugün yükümüz çok ağır. Bizim de gelirlerimizde azalma söz konusu ve giderlerimiz artmış durumda.
'RİSK ALDIK'
- Tabii bir yandan özel halk otobüslerinin özellikle gelirlerindeki dengeyi kurmak, haksızlığı ortadan kaldırmak adına da Ekrem İmamoğlu dönemi büyük bir risk almıştır. Kilometre bazlı, hakkını teslim eden bir sistemi ortaya koymuştur.
- Yani bir tarafta az kazanan hat, bir tarafta çok kazanan hat; ‘az kazananın canı çıksın, çok kazananın parası bol olsun’u ortadan kaldırdık."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, bu süre zarfında bazı ihanetlerle, kötülüklerle karşılaştıklarını söyledi ve buna açıklık getirirken "Otobüs yanarken video çekilmelerine tespit etmedik değil. Ama bunları da aşacağız, bu kötülükleri de aşacağız" ifadesini kullandı.
ERDOĞAN'IN İETT YILLARI
İmamoğlu bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İETT'de çalıştığı yıllara da değindi:
- "Her gün, her gün, İETT'yi aşağılayan, İETT'yi yerle bir etmeye çalışan, yani İstanbul'u kaybettim diye, Ekrem İmamoğlu'nu dövmek için yerle bir eden, aslında kendi özüne hakaret ediyor. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı da bir gün İETT'nin çalışanıydı örneğin?"
Erdoğan 24 Temmuz 1974’te geçici olarak işe alınan 16 kişiden biriydi. Altıntepe binasının temizlik ve aksayan hizmetlerini yürüteceklerdi.
15 Ekim 1975'te 'Türkiye'nin komşuları', 'yönler', 'aritmetikten' oluşan üç soruluk imtihanı kazanarak daimi işçi oldu.
Kurumdaki kayıtlara göre Kaptanpaşa Mahallesi Birlik Sokak Numara 13/A adresinde oturuyordu. 1 Ekim 1976 tarihinde Altıntepe Daire Müdürlüğü'nden Spor ve Tesisler Müdürlüğü'ne nakledildi.
Sık sık dile getirdiği futbolculuk yılları da bu döneme rastlıyordu.
İETT'nin Şişli Garajı'ndaki kantinde takım arkadaşları Serdar Şahin ve Dursun Kara ile birlikte çalışıyordu.
Erdoğan'ın, kaptanı olduğu İETT futbol takımı 1978 yılında İstanbul 1. Amatör Ligi Şampiyonu oldu. İETT'de yedi yıl futbol oynayan Erdoğan 18 Haziran 1981'de istifa etti. Gerekçesi ‘‘özel sektörden almış olduğu uygun işti."
İmamoğlu, bu hatırlatmanın ardından İETT üzerinden bir algı yaratıldığını vurgulayarak şöyle konuştu:
- "Yani her gün gazetelere, her gün televizyonlara haberler veriliyor mu; veriliyor. Ama esas yazık ettikleri, kurumunun adı, İETT’nin adı. Ayıptır. Yapmayın yani. İETT benim değil ki; sizin, hepimizin, milletin yani. Yazıktır."