Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu; İBB Bilgi işlem Dairesi Başkanlığı Akıllı Şehir Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Tech Istanbul tarafından düzenlenen, “İnsider Girişimci Buluşması” etkinliğinin açılış ve kapanış konuşmalarını yaptı.

“İSTANBUL’DA GERİDE KALMAK İSTEMİYORUZ”

Yazılım alanında sektöre hizmet ve iş üreten girişimcilerin yaşadığımız çağı temsil ettiğinin altını çizen İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Bu çağ; yeni sektörlerin, yeni mesleklerin çağı olacak. Kapıda, bizi bekliyor. Kapıda dizildiler. Bu çağ kapıyı nasıl aralayacak? Hatta aralandı. İçine girmeye başladılar. Tümden açılınca, muhtemeldir ki dünyanın düzeni, bu anlamda her yönüyle değişecek.

Yani ekonomi, istihdam, yaşam her yönüyle değişecek. Biz de İstanbul'da geride kalmak istemiyoruz. Zaten sınıfta kalmak diye bir şansımız yok.

Burası, aslında çağlar boyunca girişimcilerin yaşadığı bir yer. Çağına göre, en üst seviyede girişimciliği hissettiren insanların yaşadığı şehir. Çünkü, yüzyıllar öncesinde 30’un üstünde dilin konuşulduğu bir şehirden bahsediyoruz”

“SANAYİ DEVRİMİNİ KAÇIRDIK”

İmamoğlu, şunları söyledi:

“Sanayi devrimini kaçıran ulusumuz, ülke olarak bir imparatorluk kaybetti. Zor koşullarda bir Cumhuriyet kurdu. Ve o zor koşullarda kurulan Cumhuriyetin her ivmelendiğinde çektiği birtakım sıkıntılardan dolayı, arzu ettiği yere kavuşamadı.

Ve bugün kişi başı gelirde 5-6 kat üzerimize çıkan birçok ülke, aslında işte 100 yıl önce ya da 120 yıl önce aynı seviyelerde olduğumuz ülkeler.

Hatta yeni çeyrek yüzyıla, yarım yüzyıla dönüp baktığımızda da 30 yıl, 40 yıl önce dahi aynı seviyede olduğumuz ülkeler, bizim 4-5 katımıza çıkmış, çok başarılı ülkeler. Yani kişi başı gelir, yaşam kalitesi, tabii ki onun sağladığı farklı avantajlar… Bu tabii ister istemez beni ürkütüyor yani.

Benim insanım, bu ülkenin güzel insanları, 86 milyon insanımızın bunu hak etmediğini düşünüyorum. Hele hele kıymetli gençlerin, aynı zamanda çocuklarımızın… Türkiye, asla bu çağın kaybedeni olamaz. Olamaz yani. Buna müsaade edemeyiz, etmeyeceğiz.”

“ZAMANIMIZI ÇALAN ANLAMSIZ İŞLERLE UĞRAŞIYORUZ”

İBB olarak 477 girişime destek olduklarını açıklayan İmamoğlu şunları söyledi:

“Bu girişimcilerin, toplamda 84 milyon dolar yatırım almasına sebep olan bir ekosistem oluşturduk. Ben ve benim gibi yöneticilerin koşulsuz, ülkemizin gelişimine en büyük katkıyı sunacak siz ve sizin gibi kıymetli, yaratıcı, girişimci insanlara en doğru koşulları, en doğru atmosferi, ortamı, adaletten yaşam özgürlüğüne, toplumsal anlamda birtakım beklentilerden ihtiyaçlara, her yönüyle, çevreden eğlenceye, kültürden sanata; çok yönlü, insanları mutlu eden ülke ve şehirlere dönüşmemizi sağlamamız gerekiyor.

Ben, tüm yönetici sorumluluğumla, bu yolculuğun bir neferi olma konusunda çok kararlı olduğumu belirteyim. Sizlerin huzurunda da iddiamı ortaya koyayım.

Biraz geciktiğim için de özür dilerim. Bu arada, evet, yani zamanımızı çalan, zamanımızın böyle bükülmesine sebep olan, çok anlamsız işlerle uğraşıyoruz ülkemizde. Çok garip bir durum. Ama herhalde bazen büyük mücadeleler böyle oluyor.

Bizim ülkemizde, umarım bu gündemlerin artık bertaraf olmasını sağlayacak bir altyapıyı, sizlerin katkısı, desteği, hatta sizlerin içinde olduğu, yetkili olduğu bir zaman dilimiyle hep beraber çözeriz."