Özlem GÜVEMLİ / NEFES

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nın hızlı tarama testiyle Avcılar’da E Sınıfı Yapı Grubunda (Çok Yüksek Riskli) olduğu tespit edilen 1981 yılı yapımı binanın yıkımı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara’nın katılımı ile gerçekleştirildi. İmamoğlu, bugüne dek yapılan yıkımlarla 25 bine yakın insanın hayatını güvence altına aldıklarını söyledi.

"SON 5 YIL 25 YILA BEDEL"

İmamoğlu, “Son 20 yılı aşkın süreye baktığımızda İstanbul'umuzun sahillerinde, değeri yüksek alanlarında, ana arterlerin kıyılarında bunlar kentsel dönüşüm hikayesi diye İstanbul'a yutturulurken biz şu anda bu alanlarla değil tam tersine İstanbul'da son 5 yılda 25 yıla bedel kentsel dönüşümle ilgili daha fazla bina yıkımına, daha fazla kentsel dönüşüm sayısına ulaşmış bir yönetim ekibiyiz. Özellikle kamu arazilerini, dere yataklarını, deprem toplanma alanlarını ya da bireysel parsellerin imar değişiklikleriyle uğraşan değil, bu alanları da toplum lehine açan, dere yataklarını ıslah eden, çevresini Yaşam Vadileri şeklinde bütün İstanbullulara kazandıran bir dönemi İstanbullulara yaşatıyoruz” dedi.

İmamoğlu'ndan kamu bankalarına KİPTAŞ'a kredi tepkisi: Ayıp, yazık, günah - Resim : 1

İmamoğlu, kentsel dönüşüm çerçevesinde hızlı tarama testi yaptıkları 35 bin binada toplamda 1 milyon 800 bin kişiye yol göstererek hayatlarına dokunduklarını belirtti.

Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden birinin ekonomik kriz olduğunu vurgulayan İmamoğlu “Özellikle son dönemde sadece bizim değil, sektörün ve insanlarımızın önünü kesen en önemli faktörlerin başında ülkemizdeki ekonomik kriz, yüksek enflasyon, yüksek maliyet, insanlarımızın gelirinin düşmesi ciddi oranda bu yenilenmeyle ilgili adım atmamızın önünü kesmekte” diye konuştu.

"İSTANBUL'DA 8 BİN LİRAYA EV BULMAK İMKANSIZ"

Kentsel dönüşüme giren binalarda yaşayanlara İBB olarak 18 ay boyunca 10 bin TL, emeklilere 12 bin TL kira yardımı verdiklerini anlatan İmamoğlu, bakanlığın 8 bin liralık kira desteğinin yetersiz olduğunu kaydetti. İmamoğlu “İstanbul'da 8 bin liraya ev bulmanın zaten imkansız olduğunu herkes biliyor. Dolayısıyla aslında biz İstanbul'a özel bu destekle onlar farkında olmadan el birliği yapıyoruz. Onların elini sıkıyoruz. Elini uzatıp tutuyoruz” dedi.

KAMU BANKALARINA KİPTAŞ TEPKİSİ

Kamu bankalarının KİPTAŞ’a konut kredisi vermemesini eleştiren İmamoğlu şunları söyledi:

- Bu süreçte birlikte çalışsak fena mı olur? Bu süreçte kamu bankalarının KİPTAŞ'ın projelerine konut kredisi verse fena mı olur? Bir lira, bir kuruş… Şu anda konut sektöründe algısı en pozitif, en itibarlı, verdiği sözün önünde daha erken binaların teslim eden bu kadar prestijli bir çalışmayı yürüten KİPTAŞ'a konut kredisi vermemek nedir Allah aşkına? Halkbank niye vermez? Ziraat Bankası niye vermez? Veya bunun gibi bankalar niye vermez?

- Bunun bir açıklamasını yapsınlar. Bunlar ayıptır, yazıktır, günahtır. Milletin bu büyük sorununu çözmekte milletin iş birliği yapmasının dışında bir şey düşünülebilir mi? Ne gün konuşuyoruz? 6 Şubat günü konuşuyoruz. On binlerce insanımızı kaybettiğimiz günün yıl dönümü. Çare arıyoruz, çözüm arıyoruz. Hala bunları konuşmak ayıp değil mi? Milletimize bu kötülüğün yapılmamasını özellikle istiyoruz. Milletin bu kötülüklere tahammülü yok. Milletin sesini ve çağrısını aslında biz duyuyoruz.

İmamoğlu'ndan kamu bankalarına KİPTAŞ'a kredi tepkisi: Ayıp, yazık, günah - Resim : 2

"İSTANBUL’DA RİSKLİ BİNA KALMAZDI"

Özellikle 2002 yılından itibaren İstanbul’da boş alanların imara açılmasıyla 120-130 milyar dolarlık rant yaratıldığına dikkat çeken İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti:

- Son 20 yıldır imarsız yere imar vererek, birinin imarını arttırarak, kamunun alanının lüks konuta dönüştürüp imarlı hale dönüştürülmesiyle elde edilen rantın üçte biri kentsel dönüşüme harcansaydı bugün İstanbul'da riskli bina kalmazdı. Biz bu şehirde kimsenin cebine rant şeklinde girecek tek bir adım atmadık, attırmadık.

- Meseleyi kamusal alanda çözüme kavuşturmak, kamunun kazançlı çıkmasını sağlamak için imarla ilgili şeffaf süreçler yürüttük. Zaten birilerinin kızgınlıkları buradan. Biz toplumu düşünüyoruz, bazıları bir avuç insanı düşünüyor. Aramızdaki fark bu. Hukuksuzluğa karşı bir milim geri adım atmayız.

- Mücadelemizi en sert şekilde millet adına, milletten aldığımız güçle devam ederiz. Ancak milletimize hizmet için hangi kurum, hangi devletimizin birimi nereye çağırırsa oraya da koşa koşa gideriz” diye konuştu.

YEDİ BİNE YAKIN BİNA ÇOK RİSKLİ

Öte yandan İBB hızlı tarama testleriyle 6 bin 840 binanın çok yüksek riskli yapı olduğunu tespit etti.

Bunların içinde 318 bina kendi kendine çökme tehlikesi taşıyor.

Bugüne kadar 7 bin 609 kişinin yaşadığı tespit edilen 200 binada 2 bin 174 bağımsız birimde tahliye ve yıkım işlemleri başlatıldı.

İmamoğlu'ndan kamu bankalarına KİPTAŞ'a kredi tepkisi: Ayıp, yazık, günah - Resim : 3

Yüzde 0 (Sıfır) deprem güvenliği olan bina sayısı da bin 238.

6 bin 195 kişinin yaşadığı bu binalardan bin 770 bağımsız birim bulunan 171’nde tahliye ve yıkım işlemleri başlatıldı.

Deprem dayanımı yüzde 0-25 arasındaki 5 bin 284 binanın da 343’ünde tahliye ve yıkım işlemleri yapıldı.

Nisan 2023-Aralık 2024 döneminde İBB, yıkımı gerçekleşen yüksek riskli yapılarda yaşayan toplam bin 77 kişiye, 41 milyon 451 bin 768 TL kira yardımı yaptı.