MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1999 senesinden beri İmralı'da tutuklu bulunan PKK elebaşı Abdullah Öcalan için yaptığı "Meclis kürsüsünde terör örgütünün lağvedildiğini açıklasın, karşılığında umut hakkından yararlansın" teklifiyle başlayan 'süreç' devam ediyor.

28 Aralık'ta Öcalan'la görüşen DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile Kürt siyasetinin sembol isimlerinden Ahmet Türk, Meclis turuna çıkarak partileri bilgilendirmeye başlamıştı.

Bilindiği üzere Öcalan kamuoyuna ilettiği mesajda 'Erdoğan ve Bahçeli'nin yeni paradigmasını çok kıymetli bulduğunu vurguluyor, gerekli pozitif adımı atmaya ve çağrı yapmaya hazır olduğunu' söylüyordu.

Heyet bugün CHP Genel Başkanı Özgür Özel'le bir araya geldi. Ana muhalefet lideri, üç siyasetçiyi kapıda karşıladı.

Bu sırada yanında CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de vardı.

İmralı heyeti - CHP görüşmesi: Özgür Özel kaygılarını sıraladı - Resim : 1
Fotoğraf: Selahattin Sönmez / NEFES

ÖZEL'DEN 'GÜÇLÜ BİR KOMİSYON' ÇAĞRISI

Bir buçuk saat süren görüşmenin ardından heyetler kameralar karşısına geçti.

Özel, toplumsal mutabakat ve Meclis'in rolüne dikkati çekti.

Sürece dair eleştiri ve beklentilerini aktardıklarını ifade ettikten sonra şunları kayda geçirdi:

- "Değerli heyetimizi misafir ettik, kendilerini dinledik. Sürece, döneme yönelik olarak ilk baştan beri Türkiye'nin 50 yıldır süren sorununu ortadan kaldırmak, annelerin gözünün yaşını dindirmek adına atılacak her türlü adıma katkı sağlayacağımızı ifade etmiştik.

- Bu görüşlerimi değerli heyete aktardık. Beklentilerimizi, eleştirilerimizi dile getirdik. Önerilerimizi tavrımızı ifade ettik.

- Bizim tarihsel tutarlılığımız böyle bir sürecin Meclis'in önderliğinde yürümesidir. Meclis'te tüm partilerin içinde olduğu güçlü bir komisyon çalışmasına ihtiyaç olduğunu açık yüreklilikle ifade ettik.

- Özellikle şehit aileleri ve gazilerin de bu süreçte rencide edilmeden, dışlanmadan onların da sözlerini söyleyebildiği mekanizmaların oluşturulması gerektiğini ifade ettik.

- Buradan sonra atılacak tüm adımların hem demokratik hem de yasal adımlar olması gerektiğini ifade ediyoruz. Önemli olan kanı, gözyaşını engelleyip hep beraber yarınlara umutla bakabilmek. Biz bu umudu muhafaza ediyoruz."

ÖNDER: İTİRAZLAR DESTEKTEN ÖNEMLİ

Sırrı Süreyya Önder'se itirazların kendileri için daha kıymetli olduğuna değindi.

CHP liderine temas için teşekkür ettikten sonra buluşmayı şöyle yorumladı:

- "Kapsamlı bir görüşme imkanı bulduk. Öneri, eleştiri ve itirazlarını dinledik. İtirazlar bizim için destekten daha önemli.

- Evlatlarımıza barış içinde bir ülke borcumuz var. Bu sorumlulukla yaklaşıyoruz. Genel Başkanımıza ve arkadaşlarına çok teşekkür ediyoruz."

ÖZEL: ŞEHİT AİLELERİ DE KOMİSYONDA OLSUN

Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında da İmralı heyetiyle yaptıkları görüşmeyi anlattı.

İmralı heyeti - CHP görüşmesi: Özgür Özel kaygılarını sıraladı - Resim : 2

"Görüşmede Meclis’te hiçbir siyasi partinin dışlanmadığı bir demokrasi planını işletecek, tam yetkili ve kamuoyunu şeffaflıkla bilgilendirecek bir komisyonun kurulmasını bir kez daha önermiş bulunuyoruz" dedikten sonra bir kez daha şunları kayda geçirdi:

- "Olmazsa olmazımız bu komisyonda kamu yararına faaliyet gösteren şehit ailesi ve gazi derneklerinin bu çalışma gruplarında ve komisyonlarda doğrudan temsil edilmelerinin toplumun içini, vicdanını rahatlatacağını söyledik.

- Kimsenin kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler üzerinden toplumun en kırılgan kesimlerinin duygularını rencide etmeye çalışmasına imkan verilmemesi gerektiğini anlattık.

- Hazırlanacak demokratik bütün düzenlemelerin bu komisyonda görülürken şehit ailelerinin, gazilerin, sivil toplumun, şeffaflıkla bu konudan bilgi sahibi olmaları gerektiğini, onları kıracak, üzecek, rencide edecek gizli pazarlıkların olmadığının ancak bu şeffaf ve hepimizi kapsayan komisyon olacağını açıklıkla ifade ettik."

KURMAYLARA GÖRE 'İKİ ŞART VAR'

CHP kurmayları, görüşme öncesi ANKA Haber Ajansı'na iki şartları bulunduğunu anlatıyordu:

- "CHP’nin varlığı Kürt seçmen tarafından bekleniyor tıpkı bir garantör gibi, çünkü AKP’ye güvenmiyor seçmen. Bunu Diyarbakır’a gittiğimizde gördük.

- Bu sorun çözülürken niyet insan hakları ve hukukun üstünlüğü ise, artık kafalarına göre vatandaşlara ‘terörist’ demeyeceklerse sürecin içinde oluruz.

- Ancak amaç Erdoğan’ı tekrar seçtirmek ve yeni bir Anayasa yapmaksa sürece dahil olmayız."

DEM PARTİ İÇİN 'CHP OLMAZSA OLMAZ'

DEM Parti, Bahçeli'nin ilk adımından bu yana ana muhalefetin olası bir süreçteki rolüne dikkati çekiyordu.

Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan, şunları kayda geçiriyordu:

- "Cumhuriyet Halk Partisi'nin şu anda durduğu yer kıymetli, önemli. Özgür Özel'in açıklamalarını en azından bu süreç zarfında yaptığı şeyleri çok kıymetli ve değerli görüyorum.

- Şu anda iyi bir noktada, en azından karşısında durmayacağını okuyoruz. İlerleyen süreçlerde de fikir alışverişimiz, görüşmelerimiz yoğun bir şekilde devam edecek.

- Ama Cumhuriyet Halk Partisi olmadan bu iş olmaz."

İmralı heyeti - CHP görüşmesi: Özgür Özel kaygılarını sıraladı - Resim : 3

MECLİS TURUNDA NELER ÖNE ÇIKTI?

Buldan, Önder ve Türk ilk olarak geçen perşembe günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle bir araya gelmişti.

42 dakika süren görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapılmamış, ancak Bahçeli'nin kapıda karşılayıp tokalaştığı üç ismi giderken de uğurlaması dikkati çekmişti.

Ziyaretlerin Gelecek Parti ve AKP ayağı ise 'tanıdık' simaların 10 yıl sonra yeniden bir araya gelmesi anlamını taşıyordu.

İmralı heyetinin yeni döneme dair fikir teatisinde bulundukları siyasiler arasında 2009 - 2015 arasındaki çözüm sürecinde önemli rol oynayan isimler vardı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, o dönem başbakanlık makamındaydı.

Çözüm sürecinin kendisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emaneti olduğunu söylüyor, Gezi Parkı eylemlerinin dahi 'çözüm sürecini baltalamaya dönük olduğunu' savunuyordu.

AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala'ysa İçişleri Bakanlığı görevinde bulunuyordu.

Ala, uzun yıllar tartışmalara konu olan Dolmabahçe Mutabakatı fotoğrafında Önder ve Buldan'ın yanında oturanlardan biriydi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de bahse konu yıllarda Kültür ve Turizm Bakanı olarak kabinedeydi. Ayrıca çözüm sürecine sahip çıkan çıkışlarıyla biliniyordu.