MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1999 senesinden bu yana İmralı'da tutuklu bulunan PKK elebaşı Abdullah Öcalan için yaptığı "Terör örgütünün lağvedildiğini açıklasın, umut hakkından yararlansın" teklifiyle başlayan 'süreç' devam ediyor.
Bilindiği üzere DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, 28 Aralık'ta bir araya geldikleri Öcalan'ın "Gerekli pozitif adımı atmaya ve çağrı yapmaya hazırım" mesajını kamuoyuna iletmişti.
İki isim ardından Kürt siyasetinin sembol isimlerinden Ahmet Türk'ü de yanlarına alarak siyasileri bilgilendirmek için Meclis turuna çıkmıştı.
AKP, CHP, MHP, Gelecek, Saadet, DEVA ve Yeniden Refah'ı ziyaret eden heyet, sonrasında Kasım 2016'dan beri tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile cezaevlerinde görüşmüştü.
İmralı heyeti, gelinen aşamayla ilgili olarak bugün yazılı bir açıklama yaptı:
- "Diyalog ve barış odaklı bu görüşmelerimiz ve fikir teatisi süreci, Eş Genel Başkanlarımız ve parti kurullarımız, parti bileşenimizi oluşturan siyasi parti ve oluşumlar, ittifak halinde olduğumuz siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla da başlatılmış ve sürdürülmektedir.
- Öncelikle bizi nezaket ve hüsnükabulle karşılayarak kıymetli görüş ve önerilerini paylaşan, kaygı ve eleştirilerini son derece yapıcı bir dille ifade eden tüm siyasi partilerimize ve sayın liderlerine en içten saygı ve teşekkürlerimizi sunmak isteriz.
'ÖCALAN'LA GÖRÜŞMEMİZİ ANLATTIK'
- Ziyaret gündemlerimizin ana eksenini, Sn. Öcalan ile yaptığımız görüşmenin sonuçlarının aktarımı ve ortaya çıkan yeni durumun karşılıklı olarak değerlendirilmesi oluşturmuştur.
- Bunlar da özetle, Kürt sorununa ve bundan kaynaklı çatışmalı sürece kalıcı çözüm bulmak için pozitif katkı sunma istek ve iradesine, Türk-Kürt kardeşliğinin güçlendirilmesinin tarihsel sorumluluğuna, Ortadoğu’da yaşanan köklü ve geri döndürülemez gelişmelerin yüklediği sorumluluğa, TBMM ve demokratik siyasetin sorunun en önemli çözüm zeminini oluşturduğuna odaklanmıştır.
'GÖRÜŞMELER SAMİMİ VE UMUT VERİCİYDİ'
- Hemen tüm görüşmeler samimi ve umut verici düzeyde olumlu geçmiştir. Sayın liderler ve heyetleri, ilkesel olarak barış sürecine desteklerini bildirmişlerdir.
- Bununla birlikte çeşitli hususlarda kaygı ve önerileri de olmuştur. Bunlar da temelde sürecin şeffaflığı ve TBMM bünyesinde yürümesi/yürütülmesi hususlarında toplanmaktadır.
- Bu görüşmeler süresince heyetimizin, kaygıları ve soru işaretlerini gidermeye dönük açıklamaları ve sunumları olmuştur.
- Görüşmelerden edindiğimiz izlenim, tüm siyasi partilerde Kürt sorunundan kaynaklı çatışmalı ve gerilimli süreci geride bırakma hususunda ortak bir arzu ve irade bulunduğu yönündedir.
- Bunu aşarak ülkemizdeki tüm etnik, dini ve mezhebi unsurların birlik ve kardeşliğini geliştirmenin herkesin yararına ve hayrına olduğu ise ortak fikirdir.
- Buna paralel bir husus da barış sürecinin genel demokratikleşmeye ve demokratik siyaset alanının genişlemesine vesile olması gerektiğidir.
- Cezaevlerinde başkanlarımız ve arkadaşlarımızla yürüttüğümüz tartışmalarımız son derece olumlu sürmüştür.
- Sn. Öcalan’ın ve DEM Parti’nin bu süreçte üstleneceği role dair açık desteklerini belirtmişler, siyasal ve toplumsal zeminin güçlendirilmesi yönünde üzerlerine düşen pozitif katkı sorumluluğunun gereklerini yerine getireceklerini ifade etmişlerdir.
'ÖNYARGILI ÜSLUP İŞİMİZİ GÜÇLEŞTİRİYOR'
- Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşliğe odaklandığımız bu dönemde, yazılı ve görsel basında zaman zaman karşılaştığımız ayrıştırıcı ve önyargılı üslup ve bunun yarattığı spekülasyon alanı işimizi güçleştirmektedir.
- Bu sürece dair herkesin, her toplumsal kesimin beklentileri ve ümitleri olduğu kadar kaygıları, hassasiyetleri ve soru işaretleri de vardır. Bunun bilincindeyiz.
- Hal böyle iken, kulaktan dolma dahi denilemeyecek uydurma söylemleri üreterek dolaşıma sokmak ve yer yer ahlaki sınırları dahi zorlayıcı gündemler oluşturmaya çalışmak, olsa olsa sonucu itibariyle savaş çığırtkanlığına bağlanmaktır.
'HİÇBİR EMEĞİ ESİRGEMEYECEĞİZ'
- Tüm iyi izlenimlerimizle birlikte en kısa zamanda Sn. Öcalan’a bir ziyaret gerçekleştirip sürecin sağlıklı yöntemlerle barışa ulaşması için hiçbir emeği esirgemeyeceğiz.
- Kamuoyunun bu çabalarımıza verdiği desteğin sürdürülmesi, barışın ve çözümün inşasında en kıymetli yapı taşı olacaktır."
MECLİS TURUNDA NE OLMUŞTU?
Buldan, Önder ve Türk ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle bir araya gelmişti.
42 dakika süren görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapılmamış, ancak Bahçeli'nin kapıda karşılayıp tokalaştığı üç ismi giderken de uğurlaması dikkati çekmişti.
Ziyaretlerin Gelecek Parti ve AKP ayağı ise 'tanıdık' simaların 10 yıl sonra yeniden bir araya gelmesi anlamını taşıyordu.
İmralı heyetinin yeni döneme dair fikir teatisinde bulundukları siyasiler arasında 2009 - 2015 arasındaki çözüm sürecinde önemli rol oynayan isimler vardı.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, o dönem başbakanlık makamındaydı.
Çözüm sürecinin kendisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emaneti olduğunu söylüyor, Gezi Parkı eylemlerinin dahi 'çözüm sürecini baltalamaya dönük olduğunu' savunuyordu.
AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala'ysa İçişleri Bakanlığı görevinde bulunuyordu.
Ala, uzun yıllar tartışmalara konu olan Dolmabahçe Mutabakatı fotoğrafında Önder ve Buldan'ın yanında oturanlardan biriydi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik de bahse konu yıllarda Kültür ve Turizm Bakanı olarak kabinedeydi. Ayrıca çözüm sürecine sahip çıkan çıkışlarıyla biliniyordu.