Kate Bush ve Cat Stevens gibi isimlerin de dahil olduğu binden fazla müzisyen, İngiltere'nin telif hakları yasasında değişiklik önerisini protesto etmek için sessiz albüm yayınladı.

Yasa değişikliğinde teknoloji şirketlerine yapay zeka modellerini müzisyenlerin eserlerini kullanarak eğitme izni veriliyor.

NEDİR BU YENİ YASA DEĞİŞİKLİĞİ?

Üreticiliğin öne çıktığı sektörler son zamanlarda teknoloji şirketleriyle çatışma halinde. Bunun sebebi eserlerinin kendilerinden izin alınmadan yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılması. Eserlerinin bu modellerin geliştirilmesinde telif ücreti alamayan sanatçılar, bu teknolojilerle rekabet etmek zorunda kalıyor.

Yapay zeka alanında süper güç olmak isteyen İngiltere Başbakanı Keir Starmer, edebiyat, müzik ve resim alanında eser üreten kişilerin ürettikleri şeyin nasıl kullanılabileceğine dair söz hakkına sahip olduğu telif hakkı yasasını hafifletmeyi önerdi.

Önerilen değişiklikler, şirketlerin yapay zeka modellerini telif hakkı konusunda endişelenmeden istedikleri içeriklerle eğitmelerine olanak tanıyacak. Ayrıca gerçek içerik üreticileri, eserlerinin kullanılmamasını isteme hakkından mahrum kalacak.

'ARTIK SESİMİZ DUYULMAYACAK MI?'

Bu durum birçok sanatçı tarafından eleştirildi. Çoğu bu kararın telif hakkı yasasını tersine çevirmek anlamına geleceğini söyledi.

1985 yılında yayınladığı "Running Up That Hill" şarkısı, 2022'de Netflix dizisi "Stranger Things" sayesinde yeniden popüler olan Kate Bush, "Müziğin geleceğinde seslerimiz duyulmayacak mı?" diye tepki gösterdi.

Değişikliğe karşı çıkan diğer müzisyenler arasında Annie Lennox, Billy Ocean, Hans Zimmer, Tori Amos ve The Clash var.

Binden fazla müzisyenin katıldığı sessiz albümün adı "Is This What We Want" (İstediğimiz şey bu mu?). Albüm, yasa değişikliği sonrası sanatçıların hayatının nasıl değişebileceğini anlatmak amacıyla boş stüdyolar ve sahneler gösteriliyor.

HÜKÜMET DEĞİŞİKLİKTE KARARLI

Yasa değişikliği için kamuoyu görüşünün alınması günün ilerleyen saatlerinde sonlanacak.

Sanatçıların yayınladığı albüme karşılık bir hükümet sözcüsü, mevcut telif hakkı yasasının ve yapay zeka düzenlemesinin yaratıcı sektörlerin, medyanın ve yapay zeka sektörünün "tam potansiyeline ulaşmasına engel teşkil ettiğini" iddia etti.

Sözcü ayrıca daha değişikliğin meclisten geçmediğini ve kararın zaman içinde alınacağını söyledi.