ALİ ÖZTÜRK / NEFES

İNŞAAT sektörünün sorunlarını belirlemeyi ve bu sorunların çözümlerine yönelik önlem ve politikalar önermeyi amaçlayan “İnşaat Sektörü ve İş Gücü Dinamikleri: Türkiye’24” raporu açıklandı. Bugüne kadarki en geniş kapsamlı sektör raporu, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’ne (BETAM) hazırlatıldı.

İNŞAAT USTASI YOK

Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Doç. Dr. Ozan Bakış yönetiminde hazırlanan raporu açıklayan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, sektörde en büyük sorunlardan birinin nitelikli işçi sorunu olduğunu bildirdi. Özellikle 6 Şubat 2023 depreminden sonra bu durumun daha da arttığına dikkat çeken Neşecan Çekici, “Bu kriz kısa vadeli çözümlerle değil, uzun vadeli stratejilerle aşılabilir” dedi. İş gücü arzında sıkıntının süreceğini ifade eden Neşecan Çekici, şöyle devam etti: “İnsan kaynağı yapısını desteklemek gerek. İnşaat sektöründe kadın ve genç istihdamı desteklenmeli. İnşaat sektörü için yıpranma hakkı, erken emeklilik hakkı sağlanabilir. Bu da, raporda var. Kadınlar, en az inşaat sektöründe var.”

Raporu hazırlayan ekipten Doç. Dr. Ozan Bakış, sektörde gelir düzensizliğine işaret ederek, “Ustalar bazen mühendisten fazla kazanıyor. Ama o usta, oğlunun bu işe girmesini istemiyor” dedi. Doç. Ozan Bakış, “Bırakın kadın ve gençleri erkekler bu işi istemiyor. Sektörde ücretler artacak. Buna hazır olmalıyız” diye konuştu. Raporda ise konut ve iş yeri talebinin yüksek olduğuna, maliyetlerde artışa dikkat çekildi. Reel fiyatlarda 2.5 kat artış olduğu belirtilen raporda, “Bu oldukça sert artışta, arz yetersizliği ve reel maliyet artışı etkili” denildi; iş gücü arzı, deprem yenilemesi, eski yapı stoğunu yenilemenin maliyeti nedeniyle fiyatların yüksek kalacağına işaret edildi.

Konut talebi en az 15 yıl devam eder

GYODER’in “inşaat sektörü” raporunu hazırlayan ekibin başkanı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, konut talebinin en az 10-15 yıl devam edeceğini bildirdi ve “İş gücü sorunu Avrupa’da da var. Kadın çalışan oranı bizde yüzde 2’lerden yüzde 4-5’lere geldi. Umutsuz olmayalım” dedi. İnşaatın erkek sektörü olarak algılandığını belirten Gürsel, “Kadın ve gençleri sektöre çekmek için çalışılmalı. Avrupa’da kadınlara mesleki eğitim veriliyor, işin cazibesi aşılanıyor” diye konuştu.