İran'da son on yılların en kötü elektrik kesintileri dizisi ekonominin büyük bölümünü vurdu.

Ülkede eskiyen elektrik şebekesi, uluslararası yaptırımlar nedeniyle çöküşün eşiğinde. Kasım ayından bu yana devam eden şebeke problemleri elektrik kesintilerine yol açıyor. Ülkede üreticilere haftada iki gün elektrik verilemiyor.

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın baskıyı artırma sözü vermesi ve petrol endüstrisini hedef alan yeni bir yaptırım paketi hazırlamasıyla İran yönetimi daha zorlu bir yola hazırlanıyor.

Tahran'da yaşayan bağımsız analist Danial Rahmat, “İran'ın enerji krizi, bir sektördeki başarısızlıkların diğer sektörlerde de zincirleme etkileri tetiklediği daha geniş bir ekonomik çöküşün parçası” dedi.

MALİYETİ ÇOK BÜYÜK

İran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası'nın tahminlerine göre elektrik kesintileri ekonomiye günde yaklaşık 250 milyon dolara mal oluyor.

İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre çelik üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 40'ı kullanılmıyor. En az bir düzine petrokimya tesisine doğal gaz tedariki askıya alınırken, çimento sektörüne gaz akışı yüzde 80 oranında kesildi.

İran ekonomisinde yeni kriz: Elektrik kesintileri - Resim : 1

Öte yandan İran ve İsrail gerilimi şebekelere yönelik tehditleri artırıyor. İran, elektrik şebekesinin kritik bölümlerine, nükleer tesislerine ya da diğer kilit altyapılarına yönelik bir askeri saldırıya maruz kalırsa, yaptırımlar nedeniyle olası bir toparlanma da imkansız görülüyor.

EKONOMİDEKİ SORUNLAR BÜYÜYOR

Uluslararası yaptırımlar, yüzde 30'a varan enflasyon ve zayıflayan para biriminden oluşan sorunlar ülkedeki krizi körüklüyor

Dünya Bankası'na göre gayrisafi yurtiçi hasıladaki büyüme yüzdesinin bugünden 2027'ye kadar yarı yarıya azalacağı tahmin ediliyor

Ayrıca kesintiler kilit sektörleri sekteye uğratırken ve enerji kaynakları bakımından zengin olan ülkeyi daha da büyük bir krize sürüklüyor.