İstanbul dahil uyarı geldi: 'Fotokimyasal smog' tehlikesi kapıda
Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul ve Ankara dahil birçok şehirde sağanak yağış beklediğini söyledi. Ayrıca büyükşehirleri 'fotokimyasal smog' tehlikesine karşı uyardı.
Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen kişisel X (eski Twitter) hesabında İstanbul dahil birçok şehirde 4 Aralık itibariyle İstanbul dahil birçok şehirde sağanak, Ankara ve çevresindeyse kar yağışı etkili olacağını söyledi.
Şen özellikle gelecek günlerde hava koşullarının ciddi çevresel sorunlar yaratabileceğine dikkat çekti ve bazı uyarılarda bulundu.
Özellikle araç trafiğinin yoğun olduğu şehirlerde sabah saatlerinde 'fotokimyasal smog' oluşacağını belirtti. Anadolu’daki kömürle ısınan bölgelerde ise kükürtdioksit kirliliğinin artacağını söyledi.
"Kirleticiler rüzgarsız hava nedeniyle dağılmayacak ve birikecek" diyen Şen, özellikle büyükşehirlerde yaşayanları dikkatli olmaya çağırdı:
"Önümüzdeki günlerde araç sayısının çok olduğu illerde sabah "fotokimyasal smog" kirliliği oluşur Anadolu'da kömür yakılan bölgelerde kükürtdioksit kirliliği artar.
Yüksek basınç rüzgarsız ortam oluşturuyor dolayısıyla kirleticiler dağılamıyor artıyor. Hafta sonundan itibaren yüksek basınç etkisiyle hava kalitesi düşecektir.
Lodos soba zehirlenmeleri oluşturabilir. Yanan sobaya üstten kömür ilave ederseniz ederseniz üstten de tutuşturun. Karbonmonoksit çok zehirleyici ve sinsi gazdır."
PEKİ NEDİR BU FOTOKİMYASAL SMOG?
'Fotokimyasal smog', özellikle yoğun nüfuslu şehirlerde görülen bir hava kirliliği tür. Bu tür kirlilik, araçlardan çıkan azot oksitler (NOx) ve uçucu organik bileşiklerin (VOC'ler) güneş ışığıyla reaksiyona girmesiyle ortaya çıkıyor.
Türkiye’de İstanbul, Bursa ve Ankara gibi büyükşehirler fotokimyasal smog için riskli bölgeler arasında sayılıyor.
FOTOKİMYASAL SMOG ZARARLI MI?
'Fotokimyasal smog' insanlardaki etkileri arasında nefes almada zorluk, solunum sisteminde tahriş ve akciğer fonksiyonunun azalması yer alıyor.
Daha geniş alanlardaki bitkiler ve bitki örtüsü de çevredeki kimyasalların varlığı nedeniyle hasar belirtileri gösterebiliyor.
Kaynak: Twitter / Orhan Şen