İstanbul Havalimanı'nın pahalılığı İtalyan gazetesinin gündeminde
İtalya'nın en bilindik gazetelerinden Corriere della Sera, İstanbul Havalimanı'nı merceğine aldı. Ancak yazının odağında havalimanının ne kadar pahalı olduğu vardı.

Her gün 220 binden yolcunun kullandığı İstanbul Havalimanı, geçen yıl 80 milyon yolcuyu ağırlayarak dünyanın en yoğun 10 havalimanından biri oldu. İtalyan gazetesi Corriere della Sera'nın muhabiri Leonard Berberi ise İstanbul Havalimanı'nda bir şeyler yiyip içmenin ne kadar pahalı olduğunu kendi köşesinde anlattı.

"Dünyanın en pahalı havalimanı hangisi? Burası İstanbul. Lazanya 24,5 Euro, bira 17,5 (Big Mac de 21.50 Euro" başlıklı yazısında Berberi fiyatların uçuk olduğunu ancak yönetimin bu pahalılığı "Kaliteli yiyecek sunuyoruz" diyerek savunduğunu ifade etti.

Dondurucuda duran 90 gramlık lazanyanın 24.50 euroya (1062 lira) satıldığını belirten Berberi, liradan euroya çevirirken herhangi bir hata yapma riskinin olmadığını çünkü yiyeceklerin Euro üstünden satıldığını da not düştü. Fiyat şaşkınlığını "Burada açlığımız inanmazlıkla ve hatta vatanseverlik duygusuyla dizginleniverdi. Kasadaki kıza 'Afedersiniz ama virgül yanlış yere mi konmuş' diye sorduk. Önce bize sanki uzaylıymışız gibi baktı, sonra da gülümseyip fiyatın doğru olduğunu belirtti" diye anlatan Bereri lazanyayı beğenmediğini de "Daha çok rendelenmiş peynir ve yalancı fesleğen serpilmiş bir tuğla parçasına benziyordu" sözleriyle ifade etti.

Bir kruvasanın içeriğine bağlı olarak 14.50 Euro (629 lira) ila 17.50 Euro (759 lira), İtalyan tavuk salatasının da yine 17.50 Euro olduğunu belirtti. Bereri ayrıca havalimanından çektiği fiyat fotoğraflarını da paylaştı.

Biranın da fahiş fiyata satıldığını ifade eden Bereri, önceki gün Taksim Meydanı'nda 1.50 euroya (65 lira) içtiği biranın İstanbul Havalimanı'nda 17.50 euroya satıldığını, bunun da yüzde bin 67'lik bir artış olduğunu söyledi.

"Dünyanın her yerinde en ucuz yemeğin olduğu" fast food dükkanlarının da İstanbul Havalimanı'ndan çok farklı olmadığını ifade eden Bereri, Popeyes'da dört tavuk kanadı, bir Coca Cola ve patates kızartmasının 17.50 Euro tuttuğunu ifade etti. McDonald's'da Big Mac'in 21.50 Euro'ya (932 lira) satıldığını, Double Quarter Pounder menüsünün ise 25.30 Euro (1097 lira) olduğunu aktardı.

"İhtiyaçları istismar ediyorlar" diye ara başlık açan Bereri, havalimanında yüksek fiyatlar uygulanması için görünürde bir neden olmadığını belirtiyor. Yazıda "Yepyeni, hoş tasarımlı ancak şehirden uzak havalimanında yaklaşık üç saat dolaştığınızda gittiğiniz her yerde sanki yiyecek fiyatlarını yüksek tutan bir 'kartel' varmış gibi hissediyorsunuz" diye belirtiyor.

İstanbul Havalimanı'nın maliyetli olması konusunda geçen sonbaharda da bir haber yaptıklarını belirten Bereri, o zamanki haberin havalimanı yönetimini mutlu etmediğini ifade ederek "Öyle ki bazı kaynakların ifadelerine göre gazeteye kimlerin konuştuğunu anlamak için sonraki günlerde bir tür iç soruşturma başlatmışlar" diye yazıyor.

Bereri yazısında havalimanı yönetiminin yüksek fiyatları savunmasına da yer veren Bereri, kendisine gönderilen mailde "Yiyecek ve içecek fiyatlarımızda bütüncül bir yaklaşım benimsiyor ve farklı bütçelere uygun, çeşitli konseptler ve ürünler sunmayı amaçlıyoruz" ifadelerinin yer aldığını belirtti.
Yönetim ayrıca fiyatlandırmada Amsterdam, Kopenhag, Dubai, Frankfurt ve London Heathrow gibi diğer havalimanlarıyla yaptıkları görüşmelere dayandığını söylemiş ve "İncelemelerimize göre İstanbul Havalimanı, yolcularının temel ihtiyaçlarını karşılamada uluslararası muadillerinden büyük ölçüde daha iyi performans sergiliyor" diye eklemiş.