İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diploma iptalinden bir gün sonra farklı suçlamalarla gözaltına alınıp tutuklanması, ardından görevinden uzaklaştırılması üniversitelerde tepkiyle karşılandı.
Öğrencilerin boykota çıktığı kurumlardan biri İstanbul Teknik Üniversitesi'ydi.
Ancak bugün Maçka Kampüsü'nün kapıları güvenlik görevlilerince içeriye öğrencilerin alınmaması amacıyla kapatıldı.
Kampüste bulunan öğrenciler bu durumu protesto etti. Öğrencilerin içinde olduğu fakülte binaları da boykota katılımın önüne geçilmesi için kilitlendi.
Boykota katılmak isteyen bazı öğrenciler, camlardan çıkarak arkadaşlarına destek oldu.
Ders boykotu sırasında öğrenciler halay çektiler ve "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları attılar.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) hazırlık dahil olmak üzere pek çok fakülte boykotta. Hazırlık öğrencileri sabah saatlerinde ders boykotlarını tartışmak üzere forumda yan yana geldi. Öğrenciler saat 12.00'de hazırlık binası önünden yürüyüş düzenledi.
Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleşecek büyük boykot eylemi için İşletme Fakültesi öğrencileri Maçka’dan Osmanbey Metro durağına yürüyüşle hareket etti. Çevredeki vatandaşlar öğrencilere alkışlarla destek verdi.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de boykota girdi.
Sabah saatlerinden itibaren boykot pankartlarını binalara asan öğrenciler gün boyu kampüste şenlikte olacak.
Öte yandan İstanbul dışında, Ege Üniversitesi'nde akademik boykot başlatıldı.

EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE 'AKADEMİK BOYKOT'
Öte yandan İstanbul dışında, Ege Üniversitesi'nde 'akademik boykot' başlatıldı.
Kampüsteki 1 No'lu yemekhane önünde bir araya gelen öğrenciler, "Yasaklar sokakta, sokakta yazılır", "ODTÜ'ye selam direnişe devam", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "İşçiler greve, öğrenciler boykota" sloganları eşliğinde yürüyüş yaparak İmamoğlu'nun tutuklanmasına tepki gösterdi.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NDE DE ÖĞRENCİLER BOYKOT KARARI ALDI
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencileri, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanarak görevinden uzaklaştırılması sonrasında dersleri boykot etmeye başladı. İletişim Bilimleri Fakültesi kantininin bahçesine, "Bu fakültede boykot var" yazısı asan öğrencilere, edebiyat fakültesi ve konservatuar öğrencileri de destek verdi.
İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla beraber akademik boykot çağrısı yapan üniversite öğrencileri, fotoğraf çekimi yapılırken arkalarını döndü. Yüzlerinin gözükmesini istemeyen öğrenciler, yüzlerini boykot yazısına çevirdi ve basın mensuplarına bu şekilde fotoğraf verdi. Öğrenciler, gelecekte bir sorun yaşamamak adına böyle bir talepte bulunduklarını belirtti.
“ÖĞRENCİLER OLARAK ENDİŞELİYİZ”
Boykot çağrısına ilişkin okunan bildiride ise şu ifadelere yer verildi:
* "Sevgili Hocalarımız, bölüm öğrencilerinin ortak kararını bildirmek üzere, sınıf arkadaşlarımızı temsilen sizlerle iletişime geçiyoruz. Bizler, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencileri olarak, son dönemde yaşanan olayların akademik ve psikolojik süreçlerimizi derinden etkilediğinin farkındayız. Toplu taşımada yapılan ani değişiklikler, yurt girişlerindeki kısıtlamalar ve kampüslerimizde güvenli, özgür bir ortamın sağlanamaması bizleri endişelendirmektedir. Tüm bu sebeplerle derslere ve sınavlara odaklanmak her geçen gün zorlaşmaktadır.
* Aynı zamanda bizler, üniversite öğrencileri olarak hak, hukuk ve adalet konularında duyarsız kalmak istemiyoruz. Anayasal hakkımız olan barışçıl protestolara katılmanın, yalnızca bireysel bir duruş değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluk olduğuna inanıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu süreç, yalnızca akademik bir dönem değil; bizlerin toplumsal bilinç kazanma ve haklarını savunma mücadelesinin bir parçasıdır.
“POLİS VARSA, ŞİDDET VARSA, DERS YOK”
* Bu sebeple, hem Anadolu Üniversitesi’nde gözaltına alınan öğrenciler için hem de ODTÜ’lü arkadaşlarımızın çağrısına kulak vermek adına bizler de 25 Mart Salı gününden itibaren derslere girmeyeceğimizi bildiriyoruz. Akademik sürecimizin sekteye uğramaması adına, ödev teslim tarihlerinin ertelenmesini ve devamsızlık haklarımız konusunda esneklik sağlanmasını talep ediyoruz.
* Özgür düşüncenin filizlenebileceği bir akademik ortam istiyoruz. Kampüslerde polis barikatları değil, bilim üretmek isteyen özgür öğrenciler görmek istiyoruz. Bu nedenle, bizler de 'Polis varsa, şiddet varsa, ders yok' diyoruz ve sizleri bu haykırışımıza kulak vermeye, anayasal haklarımızı savunmaya ve özgür üniversiteler için ders boykotuna destek vermeye davet ediyoruz."