Airbus, Savunma ve Uzay bölümünde çalışan 2 bin 43 kişiyi, yani iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını işten çıkaracağını duyurdu.
Airbus sözcüsü, sendikalara yapılan iki günlük bilgilendirmede verilen rakamlarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Ekim ayında şirket, OneSat programı nedeniyle yaşanan 1,5 milyar avroluk kayıpların ardından, Savunma ve Uzay bölümündeki iş gücünün yüzde 7’sini, yani 2.500 çalışanını işten çıkaracağını açıklamıştı. Ancak şirket, bu kesintilerin 2026 yılı ortasına kadar tamamlanacağını ve sendikalarla yapılacak görüşmelerin ardından acil bir yeniden yapılandırma hamlesi yapılmayacağını belirtti.
İşten çıkarmaların büyük kısmı Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya’daki operasyonları etkileyecek. Almanya 689, Fransa 540, İngiltere 477, İspanya ise 303 pozisyonla bu kesintilerden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alacak. Diğer ülkelerde ise toplamda 34 pozisyon kapatılacak.
Airbus, 50 yıl önce dört ülke tarafından kuruldu ve bu tür maliyet kesintileri, politik olarak hassas bir konu. Airbus, Avrupa'nın en büyük havacılık grubu olarak, uydu ve taşıyıcı üretimi ile Avrupa füze, savaş uçağı ve uzay fırlatma programlarında önemli bir rol oynuyor.
Kaynaklar, işten çıkarmaların, Savunma ve Uzay bölümündeki verimlilik incelemelerinin ardından, operasyonel pozisyonlardan çok beyaz yakalı ve yönetici pozisyonlarına odaklanarak şirketin genel giderlerini ve sabit maliyetlerini azaltmayı amaçladığını belirtti.
Avrupa'nın önde gelen uydu üreticileri, geleneksel olarak jeostasyoner yörüngedeki karmaşık uzay araçlarına odaklanıyordu. Ancak düşük Dünya yörüngesine yerleştirilen ucuz ve küçük uyduların piyasaya girmesiyle bu sektör zor bir döneme girdi.
Reuters, Airbus, Thales ve Leonardo'nun, Elon Musk'ın Starlink’iyle rekabet edebilmek amacıyla uydu faaliyetlerini birleştirerek yeni bir Avrupa şirketi kurma planlarını incelediğini bildirdi. Bu planın adı ise "Project Bromo" olarak belirlendi.