Düzenli olarak egzersiz yapmanın sağlığa pek çok faydası var. Yapılan birçok araştırma spor yapmanın kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. Ancak egzersiz yapacak zamanı ve motivasyonu bulmak her zaman kolay olmuyor.
Doç. Peter Swoboda'nın BBC Türkçe'de yer alan haberine göre, sağlığa faydası olacak egzersiz miktarının, spora başlarken ne kadar formda olunduğuyla ilgili olduğunu söylüyor.
EN BÜYÜK FAYDAYI HAREKETSİZ YAŞAM TARZINA SAHİP OLANLAR GÖRÜYOR
Tamamen hareketsiz bir bireyin kalp hastalığı riskini düşürmesi için az miktarda hareket etmesi bile yeterli oluyor. Swoboda haftada birkaç saat tempolu yürüyüşün ya da bisiklet sürmenin kalp hastalığından ölme riskini yüzde 20 kadar azaltabildiğini söylüyor.
Egzersiz miktarı arttıkça ve dolayısıyla forma girdikçe sporun kalp sağlığına faydası sabit bir noktaya geliyor. Yani sporun en büyük faydasını görenler daha çok hareketsiz yaşam tarzına sahip kişiler oluyor.
Egzersiz miktarı haftada dört saate çıktığında ise daha küçük bir oranda olsa da (yüzde 10 civarı) kalp sağlığı anlamında ek bir fayda görülüyor. Bu noktadan sonra ise egzersizin herkeste kalp sağlığına pozitif bir etkisi olmuyor.
MARATONA HAZIRLANIR GİBİ SPOR YAPMAK
Swobodo, bir araştırmaya dikkat çekiyor: Hareketsiz insanlar maratona hazırlanır gibi, haftada yedi ila dokuz saat spor yaparsa kalp yapılarında görülür bir değişiklik oluşuyor.
Bu seviyede spor yapmak, kalp hastalığı riskini haftada dört ila altı saat egzersiz yapmakla aynı düzeyde azaltıyor. Araştırmaya katılanlarda kalp kasının geliştiği ve kalp odacıklarının büyüdüğü görülüyor.
Önceleri bu tür değişikliklerin sadece profesyonel sporcularda görüldüğü düşünülüyordu. Ama istikrarlı bir şekilde spor yapıldığında kalp yapısı bir sporcununki gibi olabiliyor.
EN BÜYÜK FAYDAYI SAĞLAYACAK SPOR ŞEKLİ
Kalp sağlığı risklerini azaltmak adına yatırımınızın karşılığını tam anlamıyla almak istiyorsanız, terlemek şart. Yüksek yoğunluklu egzersiz (HIIT) spordan en kısa zaman diliminde fayda sağlamak için etkili bir yöntem. HIIT genelde arada kısa molalarla 30 ila 60 saniyelik yoğun çalışmalardan oluşan 20 dakikalık seanslardan oluşuyor.
Bu egzersizler çok kısa süreli olsa da, yoğunlukları sayesinde birkaç hafta HIIT egzersizi yapıldıktan sonra çok sayıda faydası görülebilir. Buna kolesterol ve tansiyonda azalma da dahil.
BU UYARIYI DİKKATE ALIN
Spor her ne kadar vücuda iyi gelse de sağlık sorunu yaşayan bazı kişilerin dikkatli olması gerekiyor. Örneğin kalp hastalığı olan kişilerin çok ağır spor yapması tavsiye edilmiyor.
Eğer hafta içi işten güçten vakit bulamıyorsanız sadece hafta sonları spor yaparak da sağlıklı yaşamın kapılarını aralamanız mümkün. 37 bin kişiyle yapılan bir araştırmada, bir haftalık egzersizi bir ya da iki günde yapanların kalp hastalıkları riskinde de aynı azalmanın olduğunu ortaya koydu.