Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kamu mülkiyetindeki taşınmazların satışına tam gaz devam ediyor.
Hemen her gün internet sitesinde bir gayrimenkul ilanı yayınlayan Özelleştirme İdaresi, tarlalardan konut alanlarına, turizm imarlı arsalardan lojman binalarına kadar birçok taşınmazı elden çıkarıyor.
ONAY ERDOĞAN’DAN
Özelleştirme kapsam ve programına alınan arazilere ilişkin her türlü imar planı/değişikliği yapma/yaptırma yetkisi Özelleştirme idaresi Başkanlığı’na ait, onaylama yetkisi ise Cumhurbaşkanı’nda.
Bu sayede, istenilen rant hareketleri de kolaylıkla yapılabiliyor.
DEVLET EMLAKÇI OLDU
İktidar bütçe açığını kapatma çabasıyla kamuya ait gayrimenkulleri bir bir elden çıkartılırken devlet adeta emlakçıya döndü. Bugüne kadar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın sattığı toplam taşınmaz adedi 6 bin 295’i buldu. Bu satışlardan elde edilen gelir 4 milyar 829 milyon dolar oldu. Bu satışların yaklaşık yüzde 90’ı AKP’nin iktidarda olduğu dönemde gerçekleşti.
Ekonomik krizin derinleştiği 2021 yılından itibaren gayrimenkul satışı hız kazandı. 2020 yılında 22 milyon dolar olan arazi satışı, 2021'de 187 milyon dolara, 2022'de 441 milyon dolara çıktı. Seçim yılı olan 2023'te satışlar 179 milyon dolar olurken, 2024’in ilk 10 ayında 77.6 milyon dolarlık satış gerçekleşti.
SATIŞLAR TAKSİTLE
Türkiye’nin dört bir yanında yer alan gayrimenkuller kapalı zarfla teklif alıp, görüşmeler yaparak “pazarlık” usulü ihaleler ile elden çıkarılıyor.
Alıcılar ihale bedelini peşin veya vadeli olarak ödeyebiliyor. Vadeli ödemelerde; ihale bedelinin asgari yüzde 40'ı peşin, vadeye bırakılan tutarı ise 12 ayda bir ödeme yapmak kaydıyla en çok 48 ay taksitlendiriliyor. Özelleştirme İdaresi’nin portföyünde hali hazırda binlerce gayrimenkul daha satılmayı bekliyor.