Bilim insanları spor salonlarına sık giden ve kaslarını geliştirmek isteyenlerin tercih ettiği kreatin isimli bir takviyenin aslında çok da işe yaramadığını ortaya çıkardı.
Kas hücrelerinde, kırmızı et, balık ve tavuk gibi kümes hayvanlarında doğal olarak bulunan bir kimyasal olan kreatini birçok sporcu kas kütlesini ve performansı artırdığı için kullandığını belirten bilim insanları bu takviyeyi mercek altına aldı.
Avustralya'da yapılan bir araştırmada, halter sporu yapan kişinin kreatin kullanmasının kasları daha hızlı geliştirmediği ortaya çıktı.
New South Wales Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli bilim insanı Mandy Hagstrom, "Biz günde 5 gram kreatin takviyesi alınmasının, direnç antrenmanı yapan insanlarda kas kütlesini artırmadığını gördük" dedi. Hagstrom, "Kreatinin faydalarının eski araştırmalardaki metodolojik sorunlar nedeniyle geçmişte abartılmış olabileceğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
Bilim insanları yaşları 18 ile 50 arasında değişen 54 sağlıklı bireyin verilerini incelerken, 12 haftalık bir antrenman programı başlattı. Araştırma sonucunda, her gün 5 gram takviye alan gruptakilerin kas yoğunluğu ilk hafta artarken sonraki haftalarda ise takviye almayanlarla eşitlendi.
Bilim insanları önceki araştırmalarda bazı metodolojik sorunlar olduğunu söylerken, araştırmada yer alan Imtiaz Desai isimli bilim insanı, "Önceki araştırmaların sonucunda takviye alan kişilerin 4 hafta sonunda yaklaşık 1 kilogram aldığı tespit edilmişti. Teoride bizim araştırmamızda 3 kilogram almaları gerekiyordu. Fakat bu gerçekleşmedi" dedi. Bilimsel araştırma Nutrients isimli tıp dergisinde yayınlandı.