Katar Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed bin Abdulaziz el-Halifi, Suriye'nin fiili lideri Ahmed Şaraa (Muhammed el-Culani) ile Şam'da bir araya geldi.

Şaraa, görüşmenin ardından Katar'ın Suriye'de enerji ve liman yatırımları yapmak için hazır olduğunu dile getirdiğini açıkladı. Şaraa, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani'yi Suriye'ye davet ettiğini belirtti.

Şaraa şunları söyledi:

"Katar devrimin tüm aşamalarında Suriye halkının yanında yer aldı ve son ana kadar aldığı pozisyonda kaldı. Kendileriyle ayrıca, gelecek dönemin tüm zorluklarını konuştuk, siyasi ve kalkınma yönüyle tüm zorluklarını ele aldık. Katar tarafının, Suriye topraklarında yatırım yapmaya istekli olduğunu gördük, özellikle enerji, havaalanı ve limanlar konusunda uluslararası bir deneyime sahipler, buna etkin bir şekilde katılacaklardır. Bundan sonraki süreç ilk aşamada kalkınma olacak."

Ülkede yapılmasını planladıkları ulusal kongreye ilişkin program üzerinde çalıştıklarını belirten Şera, ülke çapındaki kentlerden kongreye katılacak olan etkin isimlerin belirleneceğini kaydetti.

Şera, Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani'ye Suriye'yi ziyaret etmeleri için davet ettiklerini ve önceki döneme göre iki ülke arasındaki ilişkilerin binlerce kat daha ileri düzeyde olacağını söyledi.

Katar gözünü Suriye’ye dikti - Resim : 1

ÜRDÜN İNŞA SÜRECİNE DESTEK OLACAK

Şaraa, el-Halifi'den önce Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile de bir araya geldi.

Safadi, Suriye'nin yeniden inşa sürecine destek olacaklarını, geçmişte Esad rejimi sırasında iki ülke arasında yıllarca sorun teşkil etmiş olan silah ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı beraber çalışacaklarını açıkladı.

Katar gözünü Suriye’ye dikti - Resim : 2

Yıllarca iç savaşın sürdüğü Suriye'de ekonomik göstergeler tümüyle bozuldu. Enflasyon, bütçe ile ihracat ve ithalat dengesi gibi kritik kalemlerde önemli sorunlar bulunuyor.

Petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Suriye’nin yeniden inşa sürecinde bu rezervler önemli rol oynayacak.

Ancak en önemli sorun, Esad döneminde uygulanan yaptırımlar olarak görülüyor.

Suriye’nin yeniden inşasının 400 milyar doları bulabileceği, ekonomik kalkınmasının ise 10 yıl sürebileceği belirtiliyor.