KFC Türkiye ve Pizza Hut çalışanları, Ankara’da YDA Center'daki Krispy Kreme önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. KFC Türkiye ve Pizza Hut çalışanları, bu süreçte yaşadıkları mağduriyetleri anlattı. Çalışanlar adına açıklamayı yapan KFC Türkiye’nin Ankara’daki bir restoranında müdür olarak çalışan Büşra Akgün ise şunları söyledi:
* "KFC Türkiye ve Pizza Hut adına yıllarını vermiş, hatta yılları toplasak bir ömür edecek insanlar olarak bugün burada toplandık. Önceliğini her zaman insanlara adamış bu firmalarda, ne yazık ki insan kavramı artık yok sayılıyor. KFC ve Pizza Hut franchise sözleşmesinin feshedilmesiyle sarsılan İş-Gıda, 7.7 milyar TL borçla konkordato başvurusunda bulundu. İş-Gıda A.Ş. tarafından yapılan konkordato çağrısı suni olup, şirketin geçmiş kayıtlarının incelenmesi gerekmektedir.
"PLANLI OLARAK BU İŞLEMLERİN YAPILDIĞINI DÜŞÜNMEKTEYİZ"
* Krispy Kreme, ve İş Teknik'e devredilen maddi ve gayri maddi varlıklar incelenmelidir. Maddi ve manen zorlandığımız bu dönemde Krispy Kreme şubeleri açıldı. Burada ocak ayında günlerce çalışmış olup şirket tarafından maaşını alamayan insanlar mevcutken, Krispy Kreme çalışanlarına geçen ay ikramiye verildi. Sayın İlkem Şahin, çocuğunuzun yemeği için savaştığınızı söylüyorsunuz ama konkordato kararından önce İş-Gıda A.Ş. çatısı altında olan Krispy Kreme firmasında Krispy Kreme Üretim A.Ş. firması olarak ünvan değişikliğinde bulundunuz.
* 23 Ocak tarihinde Krispy Kreme şubelerini Gökçe Elif Şahin isimli kişi adına devrettiğinizi görmekteyiz ve belgelerle kanıtlıdır. Bu olay üzerinden birkaç gün sonra da konkordato kararı alındı. Planlı olarak bu işlemlerin yapıldığını düşünmekteyiz, ve göz önüne sermektesiniz. Sizin hiç vicdanınız ve korkunuz yok mu? Bu kadar insanın emekleri ve senelerce ödenmeyen primleriyle 50 milyonluk bir malikane satın alındı, nasıl rahat oturuyorsunuz?
"3 AY BOYUNCA MAAŞ GELMEDEN NASIL GEÇİNECEĞİZ"
* Yeni evlenen, kira ödeyen, kredi borcu olan, çocuklarını okula gönderen binlerce insan var. Maaşlarımızın garanti fonundan karşılanacağı söylendi, fakat garanti fonunun da 3 ayın sonunda ödenecek yapacağı, şirkete atanan komiserler tarafından belirtiliyor. Soruyorum sizlere 3 ay boyunca maaş gelmeden nasıl geçineceğiz? Bu çalışanlar YUM markalarına, KFC ve Pizza Hut markalarına güvenerek şirkete katıldılar. Ancak markanın asıl sahibi Yum Brands geçmişteki tüm haklarını İş-Gıda'ya devretti bizi ve binlerce insanı kaderine terk ettiler.
* Sayın İlkem Şahin, üst ve alt şirketlerdeki ilişkilerin bozulmuş olmasından iş ve işçiler kesinlikle sorumlu değillerdir. Ailelerimizle birlikte yaklaşık 25 bin insanın mağduriyete ve açlığa terk edilmiş olmalarını nasıl seyredebiliyorsunuz?”
“BU SÜREÇTE ÇOK MAĞDURUZ”
5 yıldır Pizza Hut bünyesinde çalışan Restoran Müdürü Mehmet Bilseroğlu, şunları söyledi:
* "Bu süreçte maaşlarımızı alamadık. İçeride yıllık izinlerimiz ve tazminatlarımız da var ama hiçbirini alamadık. Normalde ayın 5’i maaş günümüzdü fakat biz ayın 4’ünde maaş alamayacağımızı öğrendik. Bu bizim kredi kartı, kira ödemelerimizi aksattı. Bu süreçte bankaların tacizine uğruyoruz. Kiralarımızı ödeyemediğimiz için ev sahiplerimiz sürekli arıyor.
* Ev sahibimiz, şirketimizin iflas belirtmesinin onu ilgilendirmediğini söylüyor. Bu süreçte çok mağduruz. Engelli personelim de var. O personelim bu süreçte çok sıkıntı yaşıyor. Zaten insanlar ekonomik olarak çok zorluk çekiyor. Bir de bu süreç insanları psikolojik olarak çok yıprattı."
"ÇOLUĞUMUZ, ÇOCUĞUMUZ, KİRALARIMIZ, KREDİLERİMİZ, HEPSİ BEKLEMEDE"
Pizza Hut’ta 15 yıldır çalışan Restoran Müdürü Doğan Çelik, şöyle konuştu:
* "Geldiğimiz nokta bu oldu. Biz aslında Amerika’nın, Yum’ın bizim arkamızda durmasını istedik ama onlar da durmadılar. Şu an ortada mağdur bir şekilde bekliyoruz. Çoluğumuz, çocuğumuz, kiralarımız, kredilerimiz, hepsi beklemede... Onların bize verdiği sözlerden biz daha karakterli çıktık. İnsanlara şu an mahcup oluyoruz. Bu süreçte inşallah istediğimiz hakkı, maaşımızı, tazminatımızı alırız. İnşallah mücadelemizi kazanacağız.”
“İNSAN OLMAK ELİNİN, KAFASININ, GÖZÜNÜN OLMASI DEĞİL, YÜREĞİNİN OLMASIDIR”
3 yıldır Pizza Hut bünyesinde özel kadroyla çalışan oğlu için sesini duyurmak isteyen Hicran Bal, şunları söyledi:
* "Oğlumun daimi kullanmak zorunda olduğu ilaçları var. Bunlarla ilgili devlet de bir katkı vermediği için Pizza Hut’taki kadroda sadece SSK amaçlı bulunuyordu. Batabilirsiniz, iflas edebilirsiniz ama bunun yolu böyle olmamalı. Herkesin öncelikle ‘bana yapılsa ne hissederim’ diye düşünmesi gerekiyor.
* İlkem Şahin’i tanımam, bilmem ama eğer ki azıcık yüreği varsa mertçe çıkıp her şeyi söylemeli. İnsan olmak elinin, kafasının, gözünün olması değil, yüreğinin olmasıdır. Bence İlkem Şahin, uzuvlarının olduğu ama yüreğinin olmadığı bir insan.
* Oğlumun bu hafta son ilaçları. SSK’sı bittiği zaman ben hastane hastane gezip, ‘numunedir, satılamazdır’ topluyorum. Bunu kimsenin yaşamaması gerekiyor. Nasıl ki kar yağdığı zaman tüm marka arabaların üstü kapanıyor, modeli görünmüyorsa, İlkem Bey’in de o kefeni üstüne giydiği zaman öbür tarafta bunların hesabını vereceğini düşünmesi gerekiyor.”
“BOŞA ÇALIŞMIŞ OLDUK”
7 yıldır KFC bünyesinde çalışan Müdür Yardımcısı Berk Ulusoy ise şunları kaydetti:
* "İş-Gıda’ya geçmeden önce şartlarımız çok iyiydi. Ama İş-Gıda’ya geçtikten sonra maalesef durum hiç iç açıcı olmadı. Her şey batmaya başladı. Ben yeri gelince sevkiyatçılık, yeri gelince personellik yapıyordum. Normalde benim sözleşmemde ve iş haklarımda bunları yapma zorunluluğum yok. Ama yapmak zorunda kalıyorduk. Bir yandan da üst taraftakilerin baskıları nedeniyle mobbinge maruz kalıyorduk. Ama süreç hiç iyi gitmedi. Bu olayı da 3-4 ay öncesinden biliyorlarmış. Bizler boşa çalışmış olduk. Emeklerimizin karşılığını alamıyoruz.”
ESKİŞEHİR’DE DE EYLEM YAPTILAR: 'TEK İSTEĞİMİZ HAKLARIMIZ'
KFC ve Pizza Hut işçileri, Eskişehir Ulus Anıtı önünde toplandı. İşçiler, şirket sahiplerine seslenerek, haklarını alana dek mücadele edeceklerini ifade etti. İşçiler adına açıklama yapan Esra Özdemir, Eskişehir’de işten çıkarılanlarla beraber yaklaşık 100 işçinin mağdur olduğunu belirterek, "En çok merak edilen iki konuya açıklık getirmek istiyorum, birinci konu, 537 restoran boykot sonucu kapanmadı. Yum Brands 2024 yılında 7.5 milyar dolar gelir elde ettiğini, 1,5 milyar dolar karı sermayesine kattığını resmi sitesinde açıklamıştır. Boykot sonuç verseydi şu an sokaklarda 7 bin Türk işçisi değil, Yum olurdu. İkinci konu, iflas edecek restoranlarda neden çalışmaya devam ettik?" şeklinde konuştu.
Yum Brands şirketine bağlı KFC ve Pizza Hut'ın Türkiye işletmesi İş Gıda'nın CEO'su İlkem Şahin'in, 2020'de Yum Brands’tan aldığı 170 adet KFC ve Pizza Hut restoranlarını, yeni restoranlar açarak 537’ye çıkardığını söyleyen Özdemir, Şahin'in şirketinin birçok iş kolunda büyümeye devam ettiğini belirtti.
"MAAŞLARIMIZI ALAMADIĞIMIZ OCAK AYINDA 50 MİLYON DEĞERİNDE YALI ALMIŞTIR"
Özdemir, "Maaşlarımızı alamadığımız ocak ayında Elif Gökçe Şahin adına 32 milyon değerinde Krispy Kreme devretmiştir, 50 milyon değerinde yalı almıştır. Bu tabloya göre siz olsaydınız İlkem Şahin iflas edecek der miydiniz? Hepsinden önemlisi, babasının serveti sayesinde sülalesinin ömrünü garantilemiş bir patronun konkordato hakkı varken, biz işçilerin hiç hakkı yok mu?" ifadelerini kullandı.
İşçi Nazmiye Ergin de "Kepenkleri indirilen restoranları burada gördüğünüz ve burada göremediğiniz 7 bin işçiyle beraber sırtımızda taşıdık. Bizim tek isteğimiz haklarımız. Biz dilenci değiliz" dedi.
İş Gıda CEO'su İlkem Şahin'in, "Evim için, çocuklarım için çalışıyorum" dediğini aktaran Ergin, "Çocuklarımızın hakları, çocuklarımızın geleceği nerede? Haklarımızla, tazminatlarımızla, ocak maaşımızla aldığın yalıda o çocuklarınla nasıl oturacaksın? Bu soğukta, evimizde olan soğukluk senin canını acıtmıyor mu? Biz haklarımızı istiyoruz. Başka hiçbir şey istemiyoruz" diye konuştu.