Jaiwen Hsu sol dizinde futbol maçlarında yedekte kalmasına neden olan ağrılar başlayana kadar yaşıtları kadar hareketli 11 yaşında bir çocuktu. Ailesinin spor yaralanması olarak düşündüğü şey, bir çeşit kemik kanseri olan osteosarkom çıkmıştı.
O dönem Hsu kemoterapiye başladı. Doktorlar bu tedavi süreci sonucunda Hsu'nun kısır kalabileceği konusunda aileyi uyardı. Hsu henüz ergenliğe erişmediği için spermlerini dondurma şansı da yoktu.
KLİNİK ARAŞTIRMAYA KATILDI
Bunun yerine ailesi onu bir klinik araştırmaya dahil etti. Bu çalışma için bilim insanları ergenliğe erişmemiş çocuklardan olgunlaşmamış testis dokusu ve bu dokuda bulunan sperm yapıcı kök hücreleri toplayıp saklıyordu.
Araştırmanın amacı, genç hastaların ileride biyolojik çocuk sahibi olma şansını artırabilmekti.
DÜNYADA İLK
Şu anda 26 yaşında olan Hsu'ya Kasım 2023'te 2011 yılında kendisinden alınan doku örneklerinden çıkarılan kök hücrelerin nakli yapıldı. Dünyada bir ilk olan bu nakil sonucunda Hsu'nun yeniden sperm üretip üretmeyeceği merakla bekleniyor.
Söz konusu prosedür fare ve maymunlarda başarılı olmuştu ancak Hsu araştırmanın ilk insan hastası.
HENÜZ SPERM HÜCRESİ TESPİT EDİLMEDİ AMA...
Araştırmaya göre Hsu'nun menisinde henüz sperm hücreleri tespit edilmedi. Ancak ultrason sonuçları hormon seviyelerinin ve prosedürün testis dokusuna zarar vermediğini gösteriyor. Şimdi doktorlar yılda iki kez Hsu'dan meni örnekleri alarak sperm hücresi üretip üretmediğini inceleyecek.
Bilim insanları bu klinik araştırma başarılı olursa sperm üretme yetisini kaybetmiş erkeklerde kısırlığı çözme açısından çığır açıcı bir buluş olabilir.
Gelecekte daha fazla nakil yapılabilir. Söz konusu ekip 2011 yılından beri çocuklardan testis dokusu alıyor. O hastalardan bazıları yeni yeni çocuk yapmak isteyebilecekleri yaşlara geliyor.